Poznejte už v obchodě kvalitní rybu. Několik znaků prozradí, jestli je čerstvá
Při výběru ryb v obchodě si musíte dávat pozor, protože staré kousky vám nebudou chutnat a navíc mohou způsobit nepříjemné zdravotní problémy. Čerstvou rybu poznáte podle několika jednoduchých faktorů, které uvidíte na první pohled. Podle toho jednoduše poznáte, jestli se vám daný kousek vyplatí, nebo ne. Pojďme se podívat, jak postupovat při výběru masa z rybárny nebo rybího pultu v obchodě.
Úspěšný nákup zaručí váš nos i oči
První dvě věci, které musíte vždy udělat, je k rybě si čichnout a podívat se jí do očí. Ano, každá ryba trochu zapáchá, ale aroma by nemělo být nijak intenzivní. Pokud ano, začíná být zatuchlá a neměli byste ji brát. Oči jsou také skvělým indikátorem. Měly by být lesklé, jasné a vypouklé. Stejně tak musíte jasně vidět zorničky. Pokud jsou zakalené a zapadlé, tak v obchodě tenhle kousek už nějakou dobu leží a vy ho zaručeně nechcete jíst.
Na barvě žáber hodně záleží
Možná jste se na to nikdy nedívali, ale čerstvost ryb můžete poznat i podle barvy žáber. Pokud mají výraznou barvu (fialovou, červenou, světle nebo tmavě růžovou), můžete si ji bez starostí koupit a vychutnat. V případě, že bude zbarvení vybledlé nebo uvidíte tmavé skvrny, nechte ji tam. A nevěřte místům, kde prodávají ryby s vyříznutými žábrami, protože před vámi takový prodejce něco tají.
Kůže, šupiny a dotek
Chcete si vybrat tu nejlepší rybu? Věnujte pozornost také její kůži. Měla by být nádherně hladká, vlhká a lesklá. Šupiny musí být také lesklé a neměly by odstávat od těla. Máte-li šanci, měli byste si na rybu také sáhnout a udělat jednoduchý test. Maso lehce přitlačte prstem na jedno místo. Maso by mělo být pružné, a proto se snadno vrátí do původního stavu. Jakmile se budete držet těchto jednoduchých metod, zaručeně si vždy vyberete tu nejlepší rybu, která bude chutnat dokonale a nezpůsobí vám žádné zdravotní problémy.
Zdroj: https://food.ndtv.com/food-drinks/how-to-tell-if-your-fish-is-fresh-5-tips-to-remember-1751503