Před létem je důležité postarat se o gril
Grilování je oblíbenou metodou přípravy pokrmů zejména v jarních a letních měsících. Stav vašeho přístroje ale přímo souvisí s kvalitou připraveného jídla. Obzvlášť po zimě je tak třeba gril správně ošetřit a vyčistit. Zde je několik informací, které je dobré vědět.
Můžu i já grilovat? Aneb kde se grilovat může a kde ne
Je samozřejmé, že na své zahradě či terase můžete grilovat, kdy se vám jen zachce. Je třeba zajistit akorát dostatek prostoru a rovný povrch, aby nedošlo k převrhnutí samotného přístroje. U balkónů už ale odpověď tak jednoznačná není. Každý dům může mít jiná pravidla a často je i elektrický gril zakázaný. Tyto pravidla často určuje sdružení vlastníků a vždy je dobré si je nejprve zjistit, abyste kvůli jednomu grilování neplatili zbytečné pokuty.
Co se veřejných prostor týče, v některých parcích či jiných rekreačních prostorách jsou pro grilování vyhrazená místa. Na některých si samotný gril můžete dokonce zamluvit a pronajmout. Na místech, jako jsou pláže, ale buďte opatrní. Často na nich platí zákaz otevřeného ohně.
Jak gril na další použití připravit
Pokud jste na zimu gril nechali špinavý, je třeba ho zase uvést do lepšího stavu. Správně byste měli přístroj čistit po každém použití, a to takovýmto postupem:
Prvně nechte gril vychladnout. Po vychladnutí kartáčem nebo škrabkou odstraňte z roštu připálené zbytky. Následně vysypte z grilu popel i zmíněné připáleniny. Pokud jdou odstranit špatně, opět využijte kartáč. Poté celý gril otřete vlhkým hadříkem. Při větším znečištění můžete použít i mýdlovou vodu. Ujistěte se, že je čistý opravdu celý gril (včetně víka).
Kdybyste gril nechali znečištěný, kontaminovali byste tak nečistotami své jídlo a zároveň by se vám také zbytečně moc připaloval. Připalování zabráníte a usnadníte si tak čištění také pomocí naolejování roštu.
Zdroj: https://www.homedepot.com/c/ah/how-to-clean-a-grill/