Skořice je víc než aromatické koření. Dokáže udržet celé tělo i mysl ve zdravé rovnováze

Vůni skořice doprovází různé sladkosti nebo vánoční perníčky, ale také svařené víno, které je oblíbené v chladném počasí. Toto koření tak zná úplně každý, i když málokdo ví, že se používá pro své léčebné účinky také v kosmetice nebo ve farmaceutických přípravcích. Proč se oddat její chuti a přidávat ji do pokrmů?

Kůra s antioxidačními i protirakovinnými účinky

Skořice se prodává v obchodě nastrouhaná v sáčku a pochází z kůry skořicovníku. Kůra se odlupuje ze stromů během období dešťů, následně se suší. Během fermentace dochází k jejímu srolování do typické ruličky, poté se prodává vcelku, nebo namletá. Při zpracování skořice dochází také k výrobě skořicového oleje z kůry skořicovníku, má obdobné účinky jako mleté koření a používá se v kuchyni i kosmetice. Skořice vyniká antioxidačnímiprotirakovinnými účinky. Používá se při zánětech i při zažívacích obtížích, také detoxikuje tělo. Kromě toho obsahuje vitamín C a minerály, jako jsou draslík, vápník a fosfor.

Zdroj obrázku: Freepik

Pro regulaci krevního tlaku i posílení srdce

Skořice blahodárně působí na nervovou soustavu a chrání tělo před stresem, pomáhá při bolestech hlavy a uvolňuje přepracovanou mysl. Pravidelná konzumace vede ke snížení hladiny špatného cholesterolu a současně k harmonizaci krevního tlaku a posílení srdce. Obsažené antioxidanty likvidují v těle volné radikály a stimulují inzulínové receptory, čímž se zvyšuje schopnost buněk využívat glukózu. Koření je vhodné pro lidi na dietě a konzumace vede ke snížení rizika cukrovky.

Skořice na zánět i proti zažívacím obtížím

V lidovém léčitelství se skořice doporučuje v kombinaci s medem při zánětlivých a virových onemocněních. Užívat by ji měli pacienti s artritidou, napomáhá ke zklidnění kloubů. Skořice je pomocníkem při hubnutí, má vliv na zrychlení metabolismu a snížení hmotnosti, ale snižuje také plynatost a zmírňuje zažívací obtíže. Podle odborníků chrání před rakovinou střev a trávicího traktu. Skořice může vyvolávat alergické reakce, není také vhodná pro těhotné nebo pacienty s vředovými onemocněními trávicího traktu.

Zdroj: https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/health-benefits-cinnamon, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31195168/, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4003790/, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28887086/