Skladování potravin v lednici má přísná pravidla. Předejdou plýtvání a ušetří peníze

Potraviny mohou vydržet déle čerstvé, a to jen díky tomu, že je do chladničky správně uložíte. Pokud nevíte, jak na to, na internetu lze najít spoustu návodů, jak správně uspořádat chladničku. Díky tomu můžete ušetřit na nákupech a nebudete vyhazovat zbytečně zkažené potraviny.

Různá teplota

Důležitým faktorem při uskladňování potravin v chladničce je ten, že na každé polici je poněkud jiná teplota. Proto by střední police měly být vyhrazeny pro výrobky, které mají krátkou trvanlivost. Nejtepleji je na horních policích, sem je dobré umístit například mléčné výrobky. Na druhé straně uzeniny, otevřené výrobky a hotová jídla je lepší skladovat na spodních policích.

Nejnižší police v chladničce má nejnižší teplotu, což znamená, že by měla být určena pro výrobky, které se rychle kazí. Nejlepší je sem vložit syrové maso nebo ryby. Zásuvky v chladničce mají vyšší teplotu a vysokou vlhkost, proto jsou vhodné právě pro skladování ovoce a zeleniny. Naopak boční police ve dveřích chladničky jsou nejteplejším místem v celé chladničce, takže nejlepší je uskladnit zde výrobky, které potřebují pouze lehké chlazení.

Mohlo by vás zajímat:  Alobal udrží v teple nejen jídlo. V zimě dokonale prohřeje studené nohy
Zdroj obrázku: Freepik

Množství potravin

Podmínky v chladničce jsou také ovlivněny tím, kolik potravin se v chladničce nachází. Pokud je v chladničce mnoho výrobků, je obtížnější udržet správnou teplotu, protože cirkulace vzduchu je v chladničce náročná. Proto je důležité zachovávat prostor mezi výrobky, aby se zajistilo správné fungování zařízení. Když chladničku náhodou vypínáte, nastavte ji na nižší teplotu než obvykle, po určité době však nezapomeňte vrátit nastavení na původní stupeň.

Při skladování potravin jsou důležité i další faktory. Jedná se například o uložení nových potravin. Po návratu z nákupu byste měli všechny výrobky, které potřebují chlazení, vložit do lednice co nejdříve. Neměly by být při pokojové teplotě déle než dvě hodiny. Správná teplota v chladničce by se měla pohybovat od dvou do čtyř stupňů. Nezapomínejte na pravidelné čištění zařízení, abyste předešli množení bakterií nebo tvorbě plísní.

Zdroj: https://www.highspeedtraining.co.uk/hub/fridge-shelves-storing-food/