Se správným jídelníčkem jdou kila dolů sama. Nezáleží přitom jen na typu potravin

V dnešní době existuje spousta lidí, kteří trpí nadváhou. Proč tomu tak je? Odpověď je v nás samotných, protože my jsme zodpovědní za svůj životní styl. Samozřejmě pravidelný pohyb a cvičení jsou základem pro udržení postavy, ale i zdravé stravovací návyky jsou velice důležitým bodem.

Většina z nás asi tuší, jak by měl vypadat správně složený jídelníček, který má napomáhat ke zdraví. Když dodržíme správné návyky a jídelníček, jednou za čas není problém udělat si tzv. cheat day. Tento den umožňuje konzumaci jídla, které není úplně zdravé, ale jednou za čas nezatíží organismus tak, aby se projevily negativní účinky.

Mohlo by vás zajímat:  Ani krátká, ani dlouhá. Na délce sprchy záleží, odborníci doporučují ideální dobu

Počet jídel během dne

Snídaně, oběd a večeře, to jsou 3 fáze jídla, které by měly být dodrženy. Ideálním rozvrhem je 5–6 jídel, jež zabrání potencionálnímu přejídání. Proto nejlepším schématem by mohly být:

  • snídaně,
  • svačina,
  • oběd,
  • odpolední svačina,
  • večeře.

Pokud vás tenhle způsob nepřesvědčí, je vhodné nastavit si časový interval. Naplánovat si konzumaci potravin zhruba každé dvě hodiny. Ať už si vybereme jeden, či druhý způsob, je potřeba myslet na velikost porcí, určitě je vhodnější konzumovat menší množství najednou.

Mohlo by vás zajímat:  Poznejte cholerika i z té lepší stránky: na jeho upřímnost a zapálení se můžete spolehnout
Zdroj obrázku: Freepik

Složení jídla

Toto je velice důležitá část. První polovinu jídelníčku by měla obsahovat zelenina a ovoce, které jsou zdrojem vitamínů a minerálů. Čtvrtina celku by měly tvořit obilniny či potraviny škrobové (mouka, krupice, rýže, chléb). Celozrnné výrobky jsou výborným zdrojem vlákniny. Poslední část jídelníčku by měly tvořit bílkoviny (mléčné výrobky, tučné mořské ryby a libové maso). Nezapomínejte na nenasycené mastné kyseliny v rybách či ořeších.

Pokud jste v jednom kole, zvolněte, tělo nepotřebuje spěch, ale určitou rutinu, takže jestli vynecháváte snídani, začněte tímto bodem. Pokud jíte jídlo příliš rychle a po velkých kouscích, zaděláváte si na delší trávení, což může vést k zažívacím potížím (pálení žáhy, kyselému refluxu, přibírání na váze).

Mohlo by vás zajímat:  Chrápání zmírní změna životního stylu i jiná poloha při spánku

Nezapomínejte na pití vody

Kromě konzumace jídla je velice důležité dodržet pitný režim. Dospělý člověk by měl obecně vypít 2 litry tekutin denně, samozřejmě toto je to individuální, jelikož záleží na samotné výšce a váze člověka a na vynaložené fyzické aktivitě.

Zdroj: https://www.bbcgoodfood.com/health/healthy-diet-plan