Pro sušení hub se nabízí několik oblíbených variant

Rostou? Pak je nejvyšší čas vyrazit do lesa, než je vysbírají jiní vášniví houbaři. Nasbírat plné košíky je ale jen polovina úspěchu, a možná ani to ne. Houby sice rostou jenom několik měsíců, ale rádi bychom je jedli po celý rok. A tak je potřeba je odpovídajícím způsobem zpracovat. Někteří lidé houby zamrazují, což je sice velmi účinná, ale nepříliš šetrná metoda, která se negativně projeví na jejich chuti. Nehledě na charakteristickou texturu, zmrazení a rozmrazení totiž houby, které mají velký podíl vody, většinou potrhá. Sušení je tedy lepší metoda, alespoň pokud nemáte k dispozici průmyslové zařízení na šokové vysušení mrazem.

Mohlo by vás zajímat:  Tři aromatické rostliny, které ochrání před klíšťaty

V troubě raději ne

Pro mnoho lidí je sušení v troubě tou nejdostupnější variantou. Ale zdaleka ne každá trouba je pro sušení hub vhodná. Trouba by totiž měla umožnit sušení jen na zhruba 60 °C, jinak se houby začnou připalovat. Zároveň by měla mít program na cirkulaci vzduchu, aby se vlhkost dostala z trouby ven, jinak se houby spíše zapaří než vysuší. A v neposlední řadě trvá sušení v troubě dlouhé hodiny, což není příliš úsporné.

Mohlo by vás zajímat:  Se špinavými botami si poradí pračka. Ne vždy ale podle představ
Zdroj obrázku: Freepik

Sušení vzduchem

Sušení vzduchem je obecně lepší a šetrnější varianta. Někteří kutilové si dokonce vyrobí domácí sušičku, třeba ze staré skříně, kterou upraví tak, aby jí mohl proudit teplý vzduch. Sušené houby, které koupíte v prémiových obchodech, bývají zpracovány právě tímto způsobem. Sušení vzduchem totiž uchová jejich chuť. Ale je třeba dát si pozor, aby houby nezačaly při sušení plesnivět.

Elektrická sušička

Pro domácí použití jsou tak nejlepší volbou elektrické sušičky, které se kromě hub dají použít také na sušení ovoce nebo zeleniny. Dnes jsou cenově velmi dostupné a oproti předchozím generacím jsou kompaktní a tiché, takže vás jejich provoz nebude rušit. V dobře udržované čističce nehrozí ani zapaření, ani zplesnivění hub, i proto je mykologové houbařům většinou doporučují.

Zdroj: https://www.thekitchn.com/how-to-store-mushrooms-skills-showdown-23228612