Pořádný steak málokterý chlap odmítne. Lékaři by ho ale nejraději zakázali
Mnoho lidí si rádo objedná či připraví pořádný hovězí steak, chutná totiž naprosto jinak než kuřecí a vepřový. Červené maso bylo dlouhou dobu studováno a dnes už víme, že s nadměrnou konzumací červeného masa se pojí rizika zdravotních komplikací. Jenže je také skvělým zdrojem bílkovin, vitamínu B12 a železa. Jak tedy správně červené maso konzumovat?
Zdravotní rizika spojená s konzumací červeného masa
Červené maso je pro nás škodlivé pouze v případě nadměrné konzumace. Nadměrnou konzumací se rozumí větší než 100g porce masa více jak dvakrát týdně. Studie prokázaly, že výrazně zvyšuje riziko rozvinutí srdečních chorob, cukrovky II. typu a některých druhů rakoviny.
Vědci analyzovali zdravotní data více než 81 tisíc lidí za posledních šestnáct let. Během výzkumného pozorování zemřelo 14 tisíc lidí a nejčastější příčinou úmrtí byla kardiovaskulární a respirační onemocnění, onemocnění nervové soustavy a rakovina. Závěr studie pojednává o tom, jak zvýšené množství spotřebovaného červeného masa (zpracovaného i syrového) o více než 3 doporučené porce týdně zvyšuje riziko úmrtí v příštích osmi letech o 10 %.

Vybírejte kvalitní hovězí maso
Snížit zdravotní rizika lze pomocí výběru velmi kvalitního masa, které obsahuje méně nasycených mastných kyselin a omega-6 mastných kyselin a zároveň více „lepších“ omega-3 mastných kyselin. Navíc se ukázalo, že zdravotní rizika lze výrazně snížit větší konzumací celozrnného pečiva, luštěnin, vajec, ryb a dalších zdrojů vlákniny a zdravých bílkovin.
Proces přípravy hraje velkou roli
Poměrně velký význam na zdraví má také metoda tepelného zpracování masa. Obecně je známo, že smažení a grilování masa není zrovna nejzdravější, i když tyto postupy přípravy mají lidé paradoxně nejraději. Snažte se vyhnout připálení masa a raději se zkuste zaměřit na dušení, pečení a vaření, tedy nejzdravější metody přípravy červeného masa.
Zdroj: https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2013/mar/11/how-bad-is-steak-for-you