Pořádný steak málokterý chlap odmítne. Lékaři by ho ale nejraději zakázali

Mnoho lidí si rádo objedná či připraví pořádný hovězí steak, chutná totiž naprosto jinak než kuřecí a vepřový. Červené maso bylo dlouhou dobu studováno a dnes už víme, že s nadměrnou konzumací červeného masa se pojí rizika zdravotních komplikací. Jenže je také skvělým zdrojem bílkovin, vitamínu B12 a železa. Jak tedy správně červené maso konzumovat?

Zdravotní rizika spojená s konzumací červeného masa

Červené maso je pro nás škodlivé pouze v případě nadměrné konzumace. Nadměrnou konzumací se rozumí větší než 100g porce masa více jak dvakrát týdně. Studie prokázaly, že výrazně zvyšuje riziko rozvinutí srdečních chorob, cukrovky II. typu a některých druhů rakoviny.

Mohlo by vás zajímat:  Vajec se není třeba bát. Zdraví mohou velmi prospět, záleží na jejich úpravě

Vědci analyzovali zdravotní data více než 81 tisíc lidí za posledních šestnáct let. Během výzkumného pozorování zemřelo 14 tisíc lidí a nejčastější příčinou úmrtí byla kardiovaskulární a respirační onemocnění, onemocnění nervové soustavy a rakovina. Závěr studie pojednává o tom, jak zvýšené množství spotřebovaného červeného masa (zpracovaného i syrového) o více než 3 doporučené porce týdně zvyšuje riziko úmrtí v příštích osmi letech o 10 %.

Zdroj obrázku: Freepik

Vybírejte kvalitní hovězí maso

Snížit zdravotní rizika lze pomocí výběru velmi kvalitního masa, které obsahuje méně nasycených mastných kyselin a omega-6 mastných kyselin a zároveň více „lepších“ omega-3 mastných kyselin. Navíc se ukázalo, že zdravotní rizika lze výrazně snížit větší konzumací celozrnného pečiva, luštěnin, vajec, ryb a dalších zdrojů vlákniny a zdravých bílkovin.

Mohlo by vás zajímat:  Stres, alkohol a nezdravá strava. Od onemocnění štítné žlázy je jen krůček, léčba přitom není snadná

Proces přípravy hraje velkou roli

Poměrně velký význam na zdraví má také metoda tepelného zpracování masa. Obecně je známo, že smažení a grilování masa není zrovna nejzdravější, i když tyto postupy přípravy mají lidé paradoxně nejraději. Snažte se vyhnout připálení masa a raději se zkuste zaměřit na dušení, pečení a vaření, tedy nejzdravější metody přípravy červeného masa.

Zdroj: https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2013/mar/11/how-bad-is-steak-for-you