Ovoce a zelenina nemusí zdraví vůbec prospět. Nebezpečné pesticidy nadělají v těle paseku

Dle Světové zdravotnické organizace bychom měli denně sníst alespoň 400 g čerstvé zeleniny a ovoce. Bohužel se k ošetření ovoce a zeleniny stále využívají postřiky proti škůdcům, které se zdravím mnoho společného nemají, a je nutné se jich efektivně zbavit. Jak je z povrchu odstranit?

Jaké pesticidy se využívají?

Pesticidy jsou přírodní nebo syntetické látky využívané k hubení škůdců. Nejčastějším důvodem je ochrana rostlin, hospodářských zvířat a potravinářských výrobků před houbovými chorobami a škůdci. Bez použití pesticidů mohou škůdci výrazně snížit výnos ovoce a zeleniny na rostlině, nebo ji dokonce zcela zničit. Přírodní pesticidy jsou samozřejmě lepší volbou, protože se jedná o látky biologického původu. Syntetické pesticidy jsou vyráběny od konce 19. Století, nejčastěji ve formě prášku nebo kapaliny. Bohužel syntetické pesticidy jsou stále používanější formou kvůli nižší ceně a vyšší účinnosti.

Zdroj obrázku: Freepik

Pesticidy a jejich dopad na zdraví

Již dávno se prokázalo, že pesticidy nastříkané na ovoce a zeleninu mají negativní dopad na naše zdraví. Výzkumy ukazují, že některé z nich mají mutagenní, karcinogenní a neurotoxické účinky. Navíc se pesticidy hromadí ve vzduchu, půdě i podzemních vodách, které se tím znečišťují. K tomu bylo zjištěno, že pouhým omytím ovoce a zeleniny vodou se odstraní maximálně 20 procent pesticidů, jelikož nejsou ve vodě dobře rozpustné.

Jak se zbavit pesticidů na zelenině a ovoci?

Existují dva účinné způsoby, jak se pesticidů z povrchu ovoce a zeleniny zbavit. Prvním z nich je namočit ovoce či zeleninu na 2–3 minuty do vody s octem. Příprava mycího prostředku je jednoduchá. Do litru vody nalijte půl hrnečku octa, což bude dostatečné množství. Poté zeleninu a ovoce opláchněte pod tekoucí vodou. Druhým způsobem je využití jedlé sody. Jednu lžičku sody rozpusťte v litru vody a ovoce či zeleninu proplachujte asi 15 minut. Tyto dva prostředky eliminují až 95 procent všech pesticidů a bakterií na povrchu ovoce a zeleniny.

Zdroj: http://npic.orst.edu/faq/fruitwash.html