Moje hospoda, moje pravidla. Čepovat pivo budu tak, jak jsou hosté zvyklí. Na novoty z Prahy nejsem zvědavý

Dělám v hospodě celý život a teď mě nějaký mladý hoch bude učit, jak mám čepovat pivo? To v žádném případě. Vím, co mým hostům chutná, jak mají pivo rádi, a rozhodně se nebudu snažit dělat to tak jako po celé Praze. Nouzi o hosty nemám a rozhodně nechci, abych kvůli zavádění novot přišel o věrné štamgasty.

Prý hladinku

Co mám na mysli? Čepování piva takzvaně „na hladinku“. Kdo nezná, tomu vysvětlím. Tenhle postup samozřejmě znám, v rámci možností ho i umím, ale nejsem s ním úplně ztotožněn. Jde o pivo čepované na jeden zátah, s poměrně vysokou, hodně mokrou pěnou. Často pivo vypadá jako podmírák a zároveň ze své praxe vím, že udržet přesnou míru takového piva je dost těžké. Někdy je ho méně, jindy zase více. A prý je to dnes moderní.

Mohlo by vás zajímat:  Nejlepší praktiky pro zabezpečení osobních věcí na přeplněných vánočních trzích

Mlíko nebo šnyt?

Jako hospodský samozřejmě také vím, co tahle slova znamenají. Ale že bych se měl oba styly učit čepovat od mlaďocha z pivovaru, co mě přijel školit? To určitě ne. Za desítky let bych napočítal na prstech jedné ruky hosty, co po mě šnyt nebo mlíko chtěli. Takže a jednoduše, kdo chce šnyta, tomu natočím klasické malé. A mlíko, to prostě nedělám.

Zdroj obrázku: Freepik

Hezky natřikrát

Jak je to správné podle mě? Jak to mí hosté chtějí? Klasicky natřikrát. Prostě začnu čepovat zhruba půlku sklenice s pořádnou pěnou. Jakmile spadne, po skle přidám druhou dávku zlatavého moku. Potřetí už jenom pěnu vytáhnu nahoru do pořádné čepice, pohlídám si míru a můžu odnášet hostovi ke stolu. A ten je spokojený.

Mohlo by vás zajímat:  Gastronomické festivaly lákají na kulinářský zážitek všeho druhu

Vím, co je špatně

Ano, jsem stará škola a samozřejmě vím, co je vyloženě špatně. O sklenice se starám, důkladně je myji, chladím, oplachuji před čepováním. Pivo nečepuji z výšky ani ho nenechávám kapat do sklenice pod pípou. Ale to, že je v Praze a dalších větších městech trendem „hladinka“, to mě z míry nevyvede. Kdo ji chce, ať si tam zajede. Na výslovné přání bych ji asi natočil, ale bez záruky toho, že bude chutnat a pivo bude v míře.

Mohlo by vás zajímat:  Sušené ovoce je zdravé a zažene chutě na sladké

Zdroj: Autorský text, e-mailový příspěvek Josefa C.