Léčivé účinky jeřabin jsou známé od starověku. Připravte si jedinečnou tinkturu, posílí nejen imunitu

Pokud pravidelně chodíte na procházky do přírody, určitě nemůžete minout nádherné oranžové plody na stromech. Vyplatí se vám jich pár nasbírat domů. Toto podzimní ovoce má mnoho léčivých vlastností, které jsou velmi prospěšné pro naše zdraví. Syrové ovoce není vhodné ke konzumaci, ale můžete si z něj připravit džem, sirup nebo tinkturu.

Recept na tinkturu

K přípravě tinktury budete potřebovat 1 kg zralého ovce, 1 l vody, 1 kg cukru, citrónovou šťávu a 1 l lihu. Ovoce nasbírané před mrazem omyjte, osušte a vložte do mrazničky na jeden den. Proces mražení pomůže zbavit se hořkosti, kterou v tinktuře nechceme. Pokud jste ovoce sbírali až po prvních mrazech, můžete tento krok vynechat.

Mohlo by vás zajímat:  Proti klíšťatům je důležité chránit se správným oblečením a repelenty

Ovoce zalijte vroucí vodou a nechte chvíli stát. Následně jej přeceďte, přidejte citrónovou šťávu, cukr a polovinu vody a polovinu lihu. Připravenou nádobu uzavřete a odložte na stinné místo na tři týdny. Po uběhnutí této doby přelijte výslednou tekutinu do samostatné láhve a ovoce zalijte zbylou vodou a lihem. Znovu nechte stát tři týdny. Potom obě tekutiny spojte a nechte stát na tmavém a chladném místě měsíc. Po této době je tinktura hotová.

Zdroj obrázku: Freepik

Použití tinktury

Jeřabina je vynikajícím zdrojem vitamínu C a betakarotenu. Kromě toho obsahuje vitamíny B, vitamín E, vitamín K, draslík, sodík, hořčík, vápník, měď, zinek a organické kyseliny. Již ve starověkém Římě byly výtažky z jeřabiny používány k posílení práce srdce a krevních cév. Toto ovoce si dokázalo poradit i s problémy s plícemi, játry a vodním ascitem.

Mohlo by vás zajímat:  Robotický vysavač ušetří námahu a čas. Jeho používání má pravidla

Tato tinktura vás dokonale zahřeje v chladných podzimních a zimních měsících. Používaná s mírou má příznivý vliv na imunitu. Pozitivně ovlivňuje práci trávicího systému. Doporučuje se lidem bojujícím s problémy se žaludkem. Používá se na poruchy střev, onemocnění žlučníku a onemocnění jater. Při problémech s trávením, před nebo po těžkém jídle se doporučuje malá sklenička tohoto nápoje.

Zdroj: https://food-of-dream.com/publication/2297/