Kardamom tělo zahřeje, uleví zažívání, a dokonce účinně bojuje s rakovinou

Kardamom je koření, které najdete v každém větším supermarketu. Je známý pro svoje léčivé vlastnosti už léta. Zabíjí rakovinové buňky ve střevech, takže se vyplatí zařadit ho do každodenní stravy. Jenže s mírou, protože pokud to přeženeme, můžeme pocítit nežádoucí účinky.

Mezi známější koření ze stejné skupiny patří zázvor, kurkuma, anýz a skořice. Skvěle dochucují pokrmy a mají zdravé vlastnosti pro naše tělo. Pomáhají ovlivňovat:

  • stav pokožky,
  • imunitu,
  • trávicí systém.

Jak poznáme kardamom? Roste jako trvalka a dosahuje 2–4 metrů. Početné, charakteristické květy vyrůstají z jednoho klasovitého stonku, který se plazí po zemi. Nejcennější částí rostliny jsou semena. Svým tvarem připomínají kabelku.

Vlastnosti

Kardamom obsahuje vitamín C, thiamin, riboflavin, niacin, vitamín B6, vápník, hořčík, fosfor, sodík, draslík a zinek. Silice obsažené v kardamomu působí pozitivně na žaludekstimulují vylučování trávicích šťáv. Kardamom je skvělým doplňkem při zažívacích potížích. Kdo trpí žaludečními vředy, může využít tohoto koření k úlevě. Pomáhá i při nachlazení, kdy uleví od kašle a ucpaných horních cest.

Nedávné studie prozradily, že kardamom má léčivý potenciál při léčbě zánětů, kardiovaskulárních onemocnění, rakoviny tlustého střeva, prostaty a prsu.

Zdroj obrázku: Freepik

K čemu se hodí?

Kardamom je vhodné kombinovat s kávou či čajem. Taková káva skvěle zahřeje v chladných dnech. Přidávání kardamomu do kávy je velice oblíbené zejména v Turecku. Pokud nepatříte k milovníkům kávy, můžete vyzkoušet černý nebo zelený čaj. Skvěle chutná i ve sladkém pečivu, hodí se k mrkvi a dýni.

Vedlejší účinky

Užívání tohoto koření může být nebezpečné pro alergiky. Mohou se objevit příznaky jako kopřivka, otok hrdla nebo vyrážka. Z bezpečnostních důvodů se nedoporučuje užívat koření v těhotenství a při kojení. Může mít i souvislost se žlučovými kameny. Takže opatrně na zvýšenou konzumaci nebo tehdy, pokud patříte do ohrožené skupiny.

Zdroj: https://www.medicalnewstoday.com/articles/326532