Horký čaj s citronem nachlazení nevyléčí. Jde o vyvrácený mýtus
Pokud je vám zima, pravděpodobně si uvaříte čaj a přidáte do něj citron. Horký nápoj s citronovou šťávou se dlouhá léta považuje za nejúčinnější domácí lék na nachlazení a chřipku. Ukazuje se však, že tato dvojice není vůbec nejlepší kombinací, a může být dokonce toxická.
Za prvé: Citron nemá nejvíce vitamínu C
Citron není ani zdaleka nejlepším zdrojem vitamínu C. Jde o mýtus, protože nejlepšími zdroji vitamínu C (kyseliny askorbové) jsou rakytník, acerola, zelená petržel a červená paprika. Část tohoto vitamínu navíc ovoce ztrácí již v okamžiku sběru ze stromu. Pak když citron stárne nebo cestuje dlouhou cestu z teplých zemí do našich domovů, obsah vitamínu C v ovoci dále klesá. A konečně, vysoká teplota je pro vitamín C smrtelná. Přidání džusu nebo plátku citronu do horkého čaje může nápoji poskytnout dobrou chuť, ale určitě nebude plný vitamínu C.
Za druhé: Vitamín C není lékem na nachlazení
I kdyby citron obsahoval vitamín C v takové dávce, jako například acerola nebo rakytník řešetlákový, nevyléčil by nachlazení. Protože vitamín C není nejlepším pomocníkem proti infekcím. Posiluje imunitu a pomáhá detoxikaci, ale léčbu nepodpoří. Užíváním vitamínu C ve vysokých dávkách během nachlazení nezkrátíte dobu nemoci. Lepší účinky má podle vědců vitamín D, který může zkrátit trvání infekce až o 8 %.
Za třetí: Kombinace černého čaje a citronu je toxická
Specialisté zdůrazňují, že černý čaj s přídavkem citronu vysráží citrát hlinitý, který poškozuje nervové buňky a může urychlit vývoj Alzheimerovy choroby. Jednoduše řečeno, citrát hlinitý se vytváří v důsledku kombinace hliníku a kyseliny citronové z citronu obsaženého v čaji. Samotný hliník v čaji proniká do mladých listů rostliny z půdy, kde roste. Čím nahradit černý čaj s citronem? Zeleným nebo bílým čajem s medem nebo místo citronu zvolit protizánětlivý zázvor. Populární je také mléko s přídavkem kurkumy.