Dobře nastavený jídelníček sníží riziko Alzheimerovy choroby

Demence, strašák vyspělého světa a onemocnění, které ohrožuje stále více lidí. Podle Světové zdravotnické organizace hrozí pandemie, už dnes trpí Alzheimerovou chorobou přes 55 milionů lidí a do roku 2050 se toto číslo takřka ztrojnásobí. Klíčová otázka tak zní, zda lze demenci předejít a jakým způsobem. V současné době neexistuje na toto onemocnění lék, ale podle odborníků mu lze předcházet vhodným jídelníčkem. Jaké potraviny jsou balzámem pro nervovou soustavu a mohou snížit riziko demence?

Strava jako klíč ke zdraví

Každodenní jídelníček je podle odborníků nejlepší prevencí před mnoha zdravotními neduhy. Strava má vliv na celkový chod organismu, významně ovlivňuje obranyschopnost těla a má vliv na rozvoj různých onemocnění včetně neurologických. To, co lidé jedí, se odráží v jejich kardiovaskulárním i nervovém systému. Jídlo má vliv na mozek, proto je správně nastavený jídelníček vhodnou ochranou před demencí, která není jen doménou seniorů, jak by si mnozí mohli myslet. Diagnóza se týká stále mladších ročníků.

Mohlo by vás zajímat:  Kokosový olej působí blahodárně na pokožku, zklidňuje trávení a pečuje o mentální zdraví
Zdroj obrázku: Freepik

Potraviny, které chrání mozek

Co konzumovat, aby nedošlo k rozvoji Alzheimerovy choroby? Experti varují zejména před oxidačním stresem, který má zásadní vliv na propuknutí demence, proto je potřeba před ním nervové tkáně a mozek chránit pomocí vybraných potravin. Jedná se zejména o výrobky obsahující vlákninu, dále potraviny, které jsou zásobárnou nenasycených mastných kyselin, komplexních sacharidů, dále vitamínů a minerálů. Velkou roli hrají také antioxidanty, které jsou obsažené v ovoci, zelenině nebo ořeších.

Kouření, alkohol a cukry

A co škodí mozku nejvíce? Kromě kouření a konzumace alkoholu je pro mozkové buňky hrozbou cukr, tedy lépe řečeno jeho nadbytek. Sacharidy jsou sice pro mozek hlavním zdrojem energie, ale přemíra škodí, protože zvýšená hladina glukózy v krvi ovlivňuje chod všech vnitřních orgánů včetně srdce a mozku. Nezdravý jídelníček založený na cukrech vede k nadváze a obezitě, ale podle lékařů též stojí za rozvojem Alzheimerovy choroby a demence.

Zdroj: https://www.nia.nih.gov/health/what-do-we-know-about-diet-and-prevention-alzheimers-disease, https://www.lifelinescreening.com/health-education/diet-and-nutrition/how-healthy-eating-prevents-disease, https://www.healthline.com/health/oxidative-stress, https://hms.harvard.edu/news-events/publications-archive/brain/sugar-brain