Co byste měli ochutnat na dovolené v Chorvatsku

Není žádným tajemstvím, že právě Chorvatsko je jednou z nejoblíbenějších prázdninových destinací. Existuje plno míst na území Chorvatska, na kterých uslyšíte ze všech koutů češtinu. Mnoho rodin dokonce jezdí do Chorvatska opakovaně každým rokem, a některé jezdí každoročně na stejné místo. Není proto žádným tajemstvím, že Chorvaté jsou velmi příjemnými lidmi, kteří jsou hodně společenští a pohostinný. Když už se do Chorvatska dostanete, je velká škoda žit pouze ze zásob, které si přivezete z domova. Pokud jen trochu můžete, vyzkoušejte místní jídlo, které bude mnohem chutnější, než když jej koupíte u nás. O kterých potravinách je řeč?

Mohlo by vás zajímat:  Cesta autem na dovolenou není pohodlná, bezpečná ani úsporná

Ryby a mořské plody

Z této destinace se vám dostane čerstvých ryb i mořských plodů, které by bylo škoda neochutnat. V Chorvatsku se setkáte s mořskými plody i rybami na nejrůznější způsoby. Je to jejich specialita a jsou v její přípravě opravdu dobří. Ochudit se o tento zážitek by byla obrovská škoda. Kdy se vám u nás v Čechách dostane do ruky čerstvá mořská ryba nebo plody? Pokud chcete všechno ochutnat s úsporou peněz, objednejte si směs mořských plodů a ryb, místní restaurace jsou jich opravdu plné.

Mohlo by vás zajímat:  Tři časté chyby, které opakují řidiči při cestě na dovolenou autem

Burka

Burka je místní slaný koláč, který je nízký a obsahuje samé dobré suroviny. Burka se v Chorvatsku připravuje speciálně z masa, špenátu či sýru. Jedná se o pokrm, který je typický pro mnoho balkánských zemích, ale každá z nich má své náplně, kterými koláče plné. Jedná se o pokrm, který se nepřipravuje jako hlavní jídlo dne, ale jako chutná svačina. Těsto vám může připomínat naše listové těsto.

Čevapčiči

Možná vás tato informace překvapí, ale ano, čevapčiči je místní specialita. A kde jinde y měli umět připravit to nejlepší čevapčiči než v zemi, ze které pochází. U nás se zpravidla smaží na pánvi a konzumuje s brambory, zde se ale připravuje na více způsobů. Nejoblíbenější je grilování. Pak se čevapčiči servíruje v housce, s hranolky, ale i s rýží. Může to být pro nás velmi zvláštní kombinace, ale rozhodně je velmi chutná.