Bezlepková dieta je víc než moderní trend. V některých případech je doslova nutností

V obchodech se již běžně setkáváme s bezlepkovým pečivem nebo těstovinami. Všemožné bezlepkové diety se v posledních pár letech velmi rozšířily. Internet je plný článků popisující zdravotní komplikace spojené s konzumací lepku. Ještě před 20 lety byl lepek neznámý a jeho konzumaci nikdo neřešil. Proč je tedy lepek dnes špatný?

Co je lepek?

Lepek je směs zásobních bílkovin obilovin – gluteinů a prolaminů, které se přirozeně vyskytují v pšenici, ječmeni, žitu a ovsu. U jednotlivých druhů obilovin se chemické složení lepku liší, a tím i jeho alergenní a patogenní vlastnosti.

Stejně tak jako každý jiný protein i lepek může být imunogenní a může u některých osob vyvolat specifickou odpověď vlastní imunity. Ta následně neútočí na samotný lepek, nýbrž na tkáň tenkého střeva a vyvolává zdravotní komplikace.

Zdroj obrázku: Freepik

Onemocnění celiakie

Celiakie je autoimunitní onemocnění, které vzniká v důsledku nesnášenlivosti lepku u některých lidí. Onemocnění se projevuje chronickým zánětem sliznice tenkého střeva. Jde o geneticky podmíněné onemocnění, které může u disponovaných jedinců propuknout po prodělání virové infekce. Celiakie je nevyléčitelná a vyžaduje dodržování bezlepkové diety, kdy vymizí veškeré příznaky.

Nedodržováním bezlepkové diety se může rozvinout rozsáhlý zánět sliznice, kde dojde ke snížení množství střevních klků a k poruše přijímání živin. S tím souvisí nadýmání, průjmy, nechutenství a únava. Při dlouhodobém neléčení může celiakie vyvolat anémii, osteoporózu nebo rakovinu lymfatických žláz.

Alergie na lepek

Alergie na lepek neboli syndrom zvýšené citlivosti na lepek je poměrně nové onemocnění, které bylo definováno v 80. letech minulého století. V roce 2010, během rozmachu popularity bezlepkových diet, bylo znovu objeveno. Pacienti netrpí žádným zánětem sliznice, ale pociťují deprese, bolest hlavy a únavu. Syndrom lze velmi těžko prokázat a v mnoha případech je důkazem zlepšení stavu pacienta. Jelikož bezlepková dieta nepředstavuje žádná zdravotní rizika, může si každý zkusit smazat lepek ze svého jídelníčku a sledovat případné zlepšení.

Zdroj: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5439366/