Nákup ojetého auta v bazaru je jistější volbou než soukromá inzerce

Když se řekne autobazar, mnoho lidí si automaticky spojí tuto volbu s podvodníky a špatnými zkušenostmi. Nicméně realita může být složitější než jednoduchá generalizace. I když existují určitá rizika spojená s nákupem auta v bazaru, tato možnost má také své výhody a může být mnohem bezpečnější volbou ve srovnání s nákupem auta přes inzerát. Podíváme se na výhody a nevýhody koupě auta v bazaru, abychom pomohli při rozhodování, zda je toto místo pro nákup vašeho dalšího vozidla vhodné.

Kritéria pro výkup

Autobazar je podnik, který má za cíl generovat zisk prostřednictvím prodeje automobilů. Aby bylo dosaženo tohoto cíle, musí být nabízeny vozy, které jsou žádané a snadno prodejné. To se projevuje i v kritériích pro výběr vozů pro výkup. Autobazar totiž vykupuje pouze vozy, které jsou atraktivní pro zákazníky a mají reálnou tržní hodnotu. Mezi důvody pro odmítnutí vozu patří například nezájem zákazníků o daný model, příliš vysoká požadovaná cena nebo vysoký počet najetých kilometrů. Autobazar tak dbá na to, aby nabízel pouze kvalitní a cenově dostupné vozy pro své zákazníky.

Mohlo by vás zajímat:  Několik osvědčených tipů pomůže ušetřit palivo. Roli hraje styl řízení i údržba vozu
Zdroj obrázku: Freepik

Širší výběr

Autobazary mají k dispozici několik zdrojů, ze kterých mohou pocházet vozy, které nabízejí k prodeji. Nejčastějším zdrojem jsou lidé, kteří se přímo obrátí na autobazar se zájmem o výkup svého vozu. V takovém případě se autobazar pokusí vyhodnotit reálnou tržní hodnotu vozu a nabídnout majiteli co nejvýhodnější podmínky pro výkup. Druhým zdrojem jsou soukromé inzeráty, které autobazary aktivně sledují a kontaktují majitele ojetin. Tento přístup má několik výhod včetně rychlosti celého procesu prodeje. Pokud majitel souhlasí s nabízenými podmínkami, může být prodej vozu vyřízen během několika hodin.

Mohlo by vás zajímat:  Majitelé aut kuny proklínají, existuje ale trik, jak je udržet daleko od kapoty vozu

Co udělá prodejce, když autobazar odmítne vůz koupit?

Pokud autobazar odmítne výkup vozu, ten se často objeví v klasické soukromé inzerci, kde je riziko, že bude nabízen neznalým kupujícím bez dostatečného technického přehledu o stavu vozu.

V takovém případě hrozí kupujícímu riziko nevyhovujícího nákupu, který může být spojen s vysokými náklady na opravy a údržbu vozu. I když jsou zákazníci v určitém smyslu právně chráněni při nákupu ojetého vozu, vymáhání práv v naší zemi není vždy ideální. Proto je nákup v autobazaru často považován za bezpečnější volbu pro zákazníky, kteří si přejí získat kvalitní a spolehlivé vozidlo za férovou cenu.

Zdroj: https://www.drivenation.ca/blog/10-reasons-buy-used-car-dealer-rather-private-sales/