Oblíbené masopustní chuťovky jsou pro trávení velká zátěž. Koblihy i fánky jsou plné kalorií a tuku

Podle tradic se jídla z karnevalových pochoutek konzumují, abychom byli v následujících měsících sytí. V této době se připravují hlavně koblihy nebo fánky. I když tato sladká jídla patří k tradicím, jsou často až nebezpečně kalorická. Hlavně lidé s různými chorobami by si měli na tato jídla dát pozor.

Koblihy nebo fánky

I když se může zdát, že jsou to stejně kalorické bomby, není tomu zcela tak. Koblihy jsou smažené kynuté těsto. Na rozdíl od toho fánky jsou vyrobeny z těsta bez přidání kvasinek a podle tradičního receptu jsou smažené v sádle, a ne na oleji. Dalším důležitým rozdílem je váha těsta. Nejtěžší jsou koblihy a fánky jsou o něco lehčí.

Mohlo by vás zajímat:  Nelegální stahování je riskantní a vytváří etický problém

Proto je nemůžeme srovnávat v počtu zkonzumovaných kusů. Dalším velkým rozdílem je to, s čím se daný sladký pokrm podává. Fánky jsou většinou podávány s moučkovým cukrem, ale jsou zde i ti, kteří upřednostňují variantu bez cukru. V případě koblih je však nabídka mnohem širší. Mohou se podávat s cukrem, džemem nebo různými polevami. Obsah kalorií a cukru v koblihách bude záležet proto i na tom, čím jsou naplněné a posypané.

Zdroj obrázku: Freepik

Dobré i špatné

To, co tato jídla spojuje, je vysoký obsah uhlohydrátů, a to znamená, že fánky i koblihy mají vysoký glykemický index – na chvíli dodají energii, pak způsobí ospalost a záchvaty hladu. Tradiční kobliha smažená v sádle váží 70 g a má přibližně 400 kcal. To znamená, že trávicí systém musí pracovat vysokou rychlostí, protože koblihy je obtížné strávit.

Mohlo by vás zajímat:  Potíže se žaludkem se mohou objevit během celého roku. Léčivé byliny přinesou okamžitou úlevu

Hladiny glukózy v krvi stoupají a poté velmi rychle klesají. Když se to stane, většina z nás cítí vlčí hlad navzdory tomu, že absorbuje svačinu o kalorickém obsahu misky s vajíčkem a bílou klobásou nebo části lilku pečeného s kuřecím masem a mozzarellou. Nejlepší je připravit koblihy doma, postarejte se o kvalitu přísad. Nepečte na spáleném tuku a po vyjmutí z hrnce položte koblihy na papírovou utěrku. Pokud víte, že se budete cítit špatně po smažených koblihách, zvažte přípravu koblih z trouby. Chutnají podobně, ale jsou mírnější pro trávicí systém, protože jsou méně mastné.

Zdroj: https://www.myfitnesspal.com/food/calories/donut-97528460