Anýz je lék na nachlazení, infekce i trávení. Účinně působí také proti škodlivým bakteriím

Hvězdový anýz je jedinečné koření. Na první pohled vyniká neobvyklým vzhledem, ale bylinkářům je znám již po staletí. Má mnoho cenných vlastností, které stojí za to využít ve prospěch zdraví. Nejvíce se používá během vánočních svátků, ale je dobré ho zařadit do jídelníčku po celý rok.

Skvělé vlastnosti

Antibakteriální účinek anýzu zná lidová medicína již dlouhá léta. Kromě toho se látky obsažené v anýzu vyrovnávají s některými kmeny bakterií rezistentních na antibiotika. Tato bylina také obsahuje kyselinu shikimovou, což je velmi důležitá složka v lécích proti chřipce. Je zajímavé, že cena anýzu je do značné míry určena globální poptávkou po lécích proti chřipce.

Mohlo by vás zajímat:  Čištění zubů nestačí. Pro zdravou ústní dutinu zbavenou bakterií je třeba udělat mnohem víc

Anýzový olej pomáhá léčit kašel a neutralizuje zánět. Proto při prvních příznacích nachlazení stojí za to sáhnout po čaji s anýzem nebo troše domácího anýzu. Usnadní vykašlání sekretů z průdušek. Lžíce anýzového oleje pokrývá asi 13 procent doporučeného denního příjmu železa. V této formě samozřejmě nebudete moci konzumovat anýz, ale stojí za to vědět, že pravidelné používání může pomoci zvýšit produkci červených krvinek.

Zdroj obrázku: Freepik

Řešení různých infekcí

Silné protiplísňové vlastnosti činí z anýzu přirozený lék na infekce způsobené takovými běžnými kmeny hub, jako jsou Candida, Aspergillus nebo Cryptococcus. Pravidelná konzumace anýzu podporuje imunitní systém v boji proti plísňovým infekcím a může se použít jako doplněk během léčby.

Mohlo by vás zajímat:  Celozrnné výrobky patří do každého jídelníčku. Pomůžou zhubnout i zklidnit trávení

Žvýkání anýzových semen po jídle je metoda používaná po staletí, aby se předešlo problémům s trávením. Látky obsažené v anýzu působí jako diastolický účinek, díky kterému po vydatném jídle zmírňují nadýmání a střevní křeče. Anýzový olej neutralizuje patogenní bakterie, čímž pomáhá udržovat mikrobiologickou rovnováhu ve střevech.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/anise