Hlad není jediný důvod. Trapné kručení v břiše může mít úplně jinou příčinu

Podivné zvuky vycházející z břicha mohou být občas velmi nepříjemné. Mnoho lidí předpokládá, že jsou spojeny pouze s hladem. Bublání, kručení a další podobné zvuky však mohou mít další, poněkud závažnější důvody.

Je za kručením jen hlad?

Zvuky, které vycházejí ze žaludku a ze střev, jsou pro mnohé trapné, zejména proto, že se objevují v nejméně očekávaném okamžiku. Je to však docela běžný jev a jejich výskyt obvykle znamená správné fungování zažívacího traktu. Stává se však, že jsou příznakem určitých chorob. Pro mnohé signalizují, že je čas něco sníst, a je to jeden ze znaků hladu.

Mohlo by vás zajímat:  Krátká videa poskytují rychlou zábavu. V dlouhodobém horizontu nepřinášejí nic pozitivního

Když je žaludek prázdný, jeho stěny se zmenšují a plyn v něm je tlačen směrem k dvanáctníku. Odtud pochází tento slyšitelný zvuk. Je třeba zdůraznit, že tento zvuk souvisí hlavně s funkcí střev. V některých případech se objeví hned po jídle, ale nemělo by to být důvodem k obavám. Pokud však máte i bolest žaludku nebo nevolnost, poraďte se se specialistou.

Zdroj obrázku: Freepik

Co znamená bublání v břiše

Poměrně často je bublání ve střevech spojeno s přejídáním. Konzumace mnoha různých jídel je snadný způsob, jak získat gastrointestinální potíže a těžké trávení. V této situaci by nás bublání v břiše nemělo nijak znepokojovat. Trvá-li však několik dní a je doprovázeno bolestí, může to znamenat otravu jídlem.

Mohlo by vás zajímat:  Detox ulehčí tělu a to získá novou energii. Účinky pocítíte okamžitě

Kromě toho je bublání spojeno s nadýmáním po konzumaci zelí nebo fazolí. Zvuky z břicha, jako je bublání, znamenají, že jídlo je správně stráveno. Může se objevit, i když se smíchá jídlo se žaludeční šťávou. Kromě toho stojí za zmínku, že podivné zvuky mohou být způsobeny nadměrným stresem. Nelze skrýt, že stres ovlivňuje trávicí systém a funkci střev. Způsobuje bolest žaludku, nevolnost, průjem a také trapné bublání.

Zdroj: https://www.henryford.com/blog/2021/09/why-does-my-stomach-make-noises