Hlad, který jen tak něco nezastaví: polyfagie může mít hned několik příčin

Stalo se vám někdy, že po konzumaci jídla máte najednou opět hlad, který se pořád ozývá? Můžou za to především špatné stravovací návyky nebo nemoci. Co je to polyfagie, neukojitelný pocit hladu?

Je to především stav, kdy zažíváme neustálou potřebu něco jíst. I když sníme porci jídla, tak pořád něco v nás volá o další sousta. Může to souviset s přibíráním, ale také nemusí. Podíváme se, jaké jsou nejčastější příznaky a jakou léčbu nasadit, abychom nepociťovali tento nepříjemný stav.

Nejčastější příčiny

Existuje mnoho příčin. Zvýšený hlad je jedním ze tří příznaků diabetu společně se zvýšenou žízní a častým močením. Polyfagie může být zapříčiněna hypoglykémií, tedy nízkou hladinou cukru v krvi, s kterou se mohou setkat i zdraví lidé. Nadměrný hlad se může objevit i při hyperglykémii, která znamená vysokou hladinu cukru v krvi. Pokud štítná žláza produkuje nadměrné množství hormonů, aby pokryla potřeby těla, mohou pacienti zhubnout i přes výrazný nárůst jídla. Polyfagii může doprovázet:

  • bušení srdce,
  • zvýšená nervozita,
  • zvýšené pocení,
  • nesnášenlivost tepla,
  • chronická únava,
  • problémy se soustředěním.
Mohlo by vás zajímat:  Před pracovní schůzí se vyplatí důkladná příprava. Vše důležité bude projednáno efektivně a v klidu

Zvýšená chuť na sladké nebo slané jídlo může značit PMS.

Zdroj obrázku: Freepik

Nepodceňujte kvalitu a délku spánku

Pro správný pocit nasycení je důležitá délka a kvalita spánku. Když spíme málo, zvyšuje se produkce hormonu hladu ghrelinu a klesá produkce hormonu sytosti leptinu, což vede k častějšímu a většímu jídlu. Kortizol (stresový hormon) je produkován a uvolňován nadledvinami v reakci na stresové podněty, může způsobovat pocit hladu. Pocit úzkosti a smutku často ovlivňuje, jak často chodíme do lednice pro jídlo.

V případě výběru stravy obsahující nezdravé sacharidy a tuky (bílé pečivo, fast food) tak můžeme mít brzy pocit hladu. Důvodem je absence důležitých živin v podobě vlákniny a bílkovin. Špatná strava vede časem k hormonální nerovnováze, zpomalení metabolismu nebo i tvorbě cukrovky. V ojedinělých případech pocitu hladu se může jednat o vedlejší účinek některých léků nebo užití marihuany.

Mohlo by vás zajímat:  Tofu ocení nejen vegani. Ochutit lze pokaždé jinak a zdraví prospěje v mnoha ohledech

Jaké jsou další příčiny a jak je léčit?

Vzácné stavy mohou způsobit také polyfagii, například KLS (Kleine-Levinův syndrom). Lidé s tímto syndromem zažívají nadměrnou ospalost se zvýšenou chutí k jídlu. Trvalý hlad vedoucí k extrémní obezitě je příznakem Praderova-Williho syndromu, což je vzácné genetické onemocnění.

Zvýšenou chuť k jídlu i přes dostatečné najezení před několika minutami společně s dalšími příznaky stojí určitě za to řešit se svým lékařem. Zeptá se vás, co vás trápí, a poté provede krevní testy a test glukózy. Vše se dá naštěstí léčit a napomůže i změna stravy a cvičení.

Zdroj: https://wexnermedical.osu.edu/blog/always-hungry-there-could-be-medical-reasons-why