Jak otevřít konzervu, když u sebe nemáte otvírák?

Taky už se vám to někdy stalo? Jste na dovolené v apartmánu, Airbnb nebo na výletě v přírodě a chystáte se otevřít plechovku. A ejhle! Zjistíte, že v kuchyni nebo v batohu nemáte otvírák na konzervy. Švýcarský nůž u sebe samozřejmě taky nemáte. Co teď? Jít ho shánět do obchodu se vám nechce nebo ani nemáte čas. Naštěstí existuje mnoho způsobů, jak plechovku otevřít i bez otvíráku. Zde se dočtete 2 nejsnadnější metody.

Tajná zbraň? Kovová lžíce.

Víko konzervy je ve skutečnosti velmi tenký kov a je vyroben tak, aby se dal otevřít. A opravdu je možné otevřít plechovku kovovou lžičkou. I když se ocitnete bez otvíráku na konzervy, pravděpodobně budete mít v kuchyni kovovou lžíci. Možná to zní směšně, ale při tření lžící se kov ztenčí a víko se nakonec prořízne. Pro tento trik je zásadní použít kovovou lžíci, plast by nefungoval! Jak na to?

  1. Položte konzervu na stabilní stůl a pevně ji držte na místě. Druhou rukou držte lžíci v úhlu 90 stupňů, tak aby „miska“ lžíce směřovala dolů a špičku lžíce vložte do drážky na víku konzervy.
  2. Špičkou lžíce třete okraj tam a zpět, dokud lžíce neztenčí kov a neprořízne ho. Postupně přejděte na další oblast.
  3. Jakmile objedete celou konzervu, víko by mělo být uvolněné. Vložte lžíci pod víko a vyklopte ho nahoru. Nedotýkejte se ho rukou, protože bude velmi ostré.
Mohlo by vás zajímat:  Netradiční způsoby využití plastových sáčků v domácnosti

Alternativní metoda: drsný povrch

Tuto metodu si zapamatujte pro případ, kdy se ocitnete bez jakýchkoli nástrojů. Vše, co budete potřebovat, je skála nebo kousek betonu a hadřík na čištění horní části víka (v přírodě postačí i obyčejný kapesník). Proces otevírání je jednoduchý: najděte drsný povrch a třete vystouplou část konzervy u víka, dokud se neuvolní. Potom už jen otřete kovové hoblinky.

Tento proces chvíli potrvá, ale rozhodně bude fungovat. A co si budeme povídat, pokud s sebou na výletě nemáte jiné nástroje, je to jediná možnost. Malá rada na závěr: konzervou pravidelně otáčejte, aby se okraj opotřebovával rovnoměrně, a každou chvilku konzervu stiskněte, abyste pomohli uvolnění víka.