Po padesátce je čas na změnu. Některé potraviny z jídelníčku raději rovnou vymažte

S postupem věku ztrácí náš organismus schopnost snášet určité potraviny. Proč? Zhoršuje se totiž regenerace, schopnost odstranění toxinů, usazenin a nepotřebných produktů látkové výměny. Co se tedy vyplatí po 50. roce vynechat? Škodlivé kyseliny v oblíbeném oleji, karcinogenní maso a některé druhy koření.

Jak už bylo zmíněno, po 50. roce dochází ke zpomalení metabolismu, a tím i k horšímu odstraňování toxinů, usazenin a nepotřebných odpadních složek látkové výměny. V tomto období se začínají u lidí objevovat chronické nemoci, jako je cukrovka, ateroskleróza nebo hypertenze. O to více je potřeba si dávat pozor, co máme na talíři. To, co jíme, určuje naši postavu, zdraví a psychickou pohodu.

Mohlo by vás zajímat:  Pečivo dokáže zvýšit glukózu bleskovou rychlostí. Je třeba umět si vybrat

Zapomeňte na fast food a nezdravé jídlo, omezte solení

Návštěva fastfoodů, jejichž obsahem jsou hamburgery, hranolky, párky v rohlíku a podobné, by neměla být součástí vašeho stravování. Důvodem je velké množství chemických potravinářských dodatků, které zlepšují chuť, vzhled, vůni, hustotu a další. To samé platí o brambůrkách a dalších podobných pochutinách. Rychlé občerstvení obsahuje přebytek soli, což je další negativum.

V dnešní době bez ohledu na věk jíme potraviny, kde je obsažena už sůl, a i přesto máme tendenci přesolovat jídlo. Bezpečná dávka soli je 5 g, což určitě nesplňujeme. Pro osoby starší 50 let hrozí nebezpečí arteriální hypertenze. Mnoho soli má za následek vysoký krevní tlak, zatížení srdce, mozku a ledvin.

Mohlo by vás zajímat:  Ovoce je důležité jíst ve správný čas. Ráno je lepší ho vynechat, večer naopak nevadí
Zdroj obrázku: Freepik

Snižte dávku cukru a opatrně s červeným masem

Nadměrná konzumace cukru škodí našemu zdraví i postavě. Cukr, stejně jako sůl, bývá obsažena v kupovaných produktech, proto je potřeba číst důkladně etikety. Kromě cukru hrozí i glukózo-‍fruktózový sirup. Nadměrnou konzumací cukru si zaděláváte na cukrovku 2. typu a obezitu.

Maso patří k hůře zpracovatelným potravinám. Ve věku, kdy je metabolismus pomalejší, se prodlužuje doba jeho trávení, a zvyšuje se tak riziko vzniku kolorektálního karcinomu.

Pozor na omega-6 mastné kyseliny

Patří k velice prospěšným látkám v našem těle, ale při jejich nadbytku hrozí vyšší pravděpodobnost zánětů a řady civilizačních chorob.

Mohlo by vás zajímat:  Léčbu deprese je vhodné doplnit vyváženým jídelníčkem a zdravým pohybem. Duševní problémy rychleji zmizí

A co je náš neduh? Hlavně životní styl. Přestaňte kouřit cigarety a omezte pití alkoholu. Po 50 letech funkce jater je ochablá a jejich schopnost filtrace není na takové úrovni jako dříve.

Zdroj: https://www.nextavenue.org/7-foods-you-should-eat-if-youre-over-50/