Pít pivo místo vody zní jako splněný sen. Vědecký výzkum na toto téma přinesl zajímavé poznatky

Pivo je mezi Čechy nejoblíbenějším nízkoalkoholickým nápojem. Zlatavý mok vyrobený z chmele, sladu a vody má ve světě velmi dlouhou historii. Lze ho však pít denně, a dokonce zcela jím nahradit obyčejnou vodu?

Alkohol – močopudný prostředek

Obecně známý fakt je, že alkohol působí močopudně a dehydratuje organismus. Je tedy naprosto logické, že jako alternativa k pití vody nemá pivo zrovna dobré předpoklady. Nicméně se ozývají hlasy vědců, kteří tvrdí, že s některými doplňky stravy lze pít pouze pivo. Co myslíte vy?

Mohlo by vás zajímat:  Vlašské ořechy jsou zdravé a předcházejí nemocem. Někteří lidé by je však konzumovat neměli

Pivo jako alternativa vody

Pokud by člověk pil pouze pivo a nic jiného, mohl by přežít i několik měsíců. Následně by se u takového člověka projevila nemoc zvaná kurděje, kterou trpěli hlavně námořníci. Jedná se o onemocnění vyvolané dlouhodobým deficitem vitamínu C, který je nutné přijímat ve stravě a pivo ho neobsahuje. Kurděje způsobují krvácení z dásní, pod kůži, do svalů nebo do nehtových lůžek.

Zdroj obrázku: Freepik

Co říkají vědecké studie?

Ve vědecké studii profesora Castilla z Granadské univerzity bylo pití piva řádně otestováno. V jeho experimentu měli účastníci cvičit a následně jedna skupina dostala vodu a druhá pivo. Vědci zjistili, že hydratace organismu vodou a pivem (s obsahem alkoholu maximálně 5 %) a o obsahu maximálně 660 ml byla totožná. Podobná studie byla provedena již v roce 1996 a závěry byly téměř shodné.

Mohlo by vás zajímat:  Mobilní telefon nepatří mezi ideální vánoční dárky

Vypadá to, že nám věda potvrdila, že nahrazením vody pivem nic nepokazíte. Nicméně takové praktiky nelze kvůli obsahu alkoholu v pivu doporučit, i když se zdá, že brzy bude pivo levnější než voda. Přeci jen z piva kávu neuvaříte, že?

Zdroj: https://blacktailnyc.com/can-you-drink-beer-instead-of-water/