Střevní chřipka vyčerpá celé tělo. Zpátky do kondice ho vrátí správný jídelníček
Střevní chřipka dokáže nadělat spoustu problémů v těle a během pár okamžiků překazit naše plány. Silné zvracení, průjem, slabost, únava a nedostatek chuti k jídlu jsou nejčastější symptomy provázející toto onemocnění. K rychlejšímu uzdravení a snížení příznaků je třeba jíst správné potraviny, které nebudou dráždit trávicí ústrojí. Víte, co při střevní chřipce jíst?
Symptomy a co je způsobuje
Lékaři označují střevní chřipku jako enteritidu a jedná se o zánět tenkého střeva. Střevní chřipku způsobují jednoduché rotaviry a organismus se jich chce co nejrychleji zbavit, což vyvolává zvracení a průjmy. To vede k dehydrataci a snížení chuti k jídlu a následkem toho je únava a slabost. Z počátku je velmi obtížné do sebe dostat jakékoli jídlo. Nejdůležitější je dopřát tělu dostatek vody. Obecně se doporučuje vypít alespoň sklenici vody po každé návštěvě toalety. Vhodné je do vody přidat špetku soli a trochu citrónové šťávy, což tělu dodá potřebné elektrolyty.
Jak zvládnout druhý den
Co nejdříve je nutné tělu dodat energii jídlem. Je třeba dávat pozor, co si k jídlu dáme, a dodržovat pár základních pravidel. Za prvé je nejlepší jíst polotekutou a snadno stravitelnou stravu, která obsahuje minimum vlákniny. Dobré jsou například rýžové kaše nebo krupice vařená ve vodě. Pokud to tělo dovolí, zkuste sáhnout po rýžových oplatkách, kukuřičných křupkách, piškotech nebo oplatkách typu knäckerbrot. Samozřejmě se nesmí zapomenout na neustálý příjem vody a bylinných čajů.
Máte už vyhráno?
Pokud se váš stav zlepšil natolik, že se vrátila i chuť k jídlu, nemusí to znamenat, že máte vyhráno. Ještě pár dní si dávejte pozor na to, co jíte, a některé potraviny raději vynechejte, aby se symptomy nevrátily. Jde převážně o těžko stravitelná jídla plná vlákniny. Jídelníček však můžete zpestřit drůbežím masem, vařenou mrkví, bramborovou kaší nebo světlým chlebem.
Zdroj: https://www.healthline.com/health/cold-flu/best-remedies-stomach-flu#drink-fluids