Tři aromatické rostliny, které ochrání před klíšťaty

Klíšťata jsou drobní parazité, kteří se živí krví hostitelů včetně člověka. Jsou přenašeči různých nemocí, jako je lymská borelióza nebo klíšťová encefalitida, a je důležité se chránit před jejich kousnutím. Jedním z účinných způsobů, jak odradit klíšťata, je využití určitých vůní, které jim vadí. Zde se dozvíte, jak se bránit proti klíšťatům a využít jejich nesnášenlivost vůči určitým vůním ke své ochraně.

Citronela, přírodní ochrana proti klíšťatům

Citronela je silně aromatický éterický olej získávaný z některých druhů trav. Tento olej má pro klíšťata nepříjemnou vůni a odpuzuje je. Můžete si zakoupit repelenty s obsahem citronely a nanést si je na otevřené části těla, jako jsou ruce, nohy a krk, nebo si vyrobit vlastní repelent pomocí citronelového oleje. Použití citronely vám může pomoci snížit riziko kousnutí klíšťaty při procházkách v přírodě a vytvořit si ochrannou bariéru kolem sebe, která odrazí nežádoucí klíšťata.

Mohlo by vás zajímat:  Proužky hliníkové fólie odstraší holuby od balkonu
Zdroj obrázku: Freepik

Levandule, příjemná vůně, kterou klíšťata nesnesou

Levandule je známá svou příjemnou vůní a relaxačními účinky, ale pro klíšťata je tato vůně nepříjemná. Klíšťata mají tendenci se vyhýbat prostředím s intenzivní vůní levandule. Můžete si zakoupit levandulový olej a aplikovat ho na oblečení nebo si vyrobit vlastní levandulový sprej. Udržování levandulových rostlin v okolí své zahrady nebo na terase také může pomoci odradit klíšťata a vytvořit příjemné prostředí, které zároveň bude nepřitažlivé pro tyto parazity.

Eukalyptus, silná vůně pro silnou ochranu

Eukalyptus je další vůně, kterou klíšťata nesnáší. Eukalyptový olej obsahuje látky, které klíšťata odpuzují. Můžete si zakoupit eukalyptový olej a smíchat ho s nosným olejem, jako je olivový nebo slunečnicový olej, a poté aplikovat na exponované části kůže. Tato směs s eukalyptem poskytne silnou ochranu proti klíšťatům a umožní vám si bez obav vychutnávat venkovní aktivity v přírodě, aniž byste se museli trápit s klíšťaty.

Zdroj: https://worstroom.com/plants-that-repel-ticks/