Koupě starého vozu jako investice nebo pro ježdění se málokdy vyplatí

Je dobře známo, že vozový park v České republice nedosahuje optimální úrovně z hlediska stáří vozidel. Mnoho lidí dokonce dobrovolně přispívá k tomuto problému tím, že si pořizuje staré a zchátralé vozy. Zdá se, že někteří z nich naivně věří, že investování do takového automobilu je nejlepším rozhodnutím, které mohou učinit. Nicméně realita je často opačná a tito jedinci tak jen plýtvají svými finančními prostředky. Co vlastně motivuje lidi k nákupu starých vozidel?

Likvidace starých vraků

Někteří lidé se rozhodnou koupit starý vrak vozidla z jediného důvodu – aby ho zničili. Pro ty, kteří si rádi užívají nepřístupný terén a nedbají o osud svého vozidla, je tento cíl naprosto ideální. Avšak, když vrak dosáhne konce své životnosti, vyvstává problém s jeho odstraněním z terénu. Náklady na odtah a následnou likvidaci se nemusí ukázat jako zanedbatelné, jak by se na první pohled mohlo zdát.

Mohlo by vás zajímat:  Rychlá jízda není na silnicích překvapivě ta nejnebezpečnější. Opačný extrém je mnohem horší
Zdroj obrázku: Freepik

Realita pro amatérské sběratele

Existuje skupina starších vozidel, která se na trhu prodávají za vysoké ceny. To může neznalé jedince klamně přesvědčit, že tato vozidla jsou vynikající investicí, která se v budoucnu vyplatí. Bohužel opak často platí. Ne každé auto může být vzácným oldtimerem nebo nadějným youngtimerem. Zřídka průměrné sériové vozidlo dokáže zvýšit svou hodnotu. Po několika letech se tak sběratel amatér často ocitá v situaci, kdy musí snížit prodejní cenu nebo spoléhat na výjimečně nadšeného kupce.

Mohlo by vás zajímat:  Péče o autobaterii v zimě: prospěje jí dobíjení a někdy i vyjmutí z vozu

Nemusí projít technickou

Kupování starších automobilů je velmi častým důvodem pro mnoho lidí. Je jasné, že v dnešní době si málokdo může dovolit nové vozidlo, a proto se ojetina stává rozumnou volbou. Avšak existují jisté meze. Koupě vraku za nízkou cenu jen proto, že se někomu nechce spoléhat na veřejnou dopravu, je nejhorší možnou investicí. Tato vozidla nejenže představují pohyblivý hrob, ale následně se s nimi často pojí finančně náročné opravy – a to i jen kvůli tomu, aby prošly technickou kontrolou.

Zdroj: https://www.topgear.com/car-news/opinion/opinion-why-not-buy-older-used-car-rather-finance-nearly-new-one