Tukům ve stravě se mnozí obloukem vyhýbají. Namísto štíhlé postavy přijde katastrofa

Zdání může klamat. Pod pojmem „tuky“ si často mylně představíme úhlavního nepřítele pro naše zdraví. Ano, nadměrná konzumace vede k přibírání na váze, ale přerušením konzumace, a tím i jeho nedostatkem škodíme tělu také. Na mysli máme samozřejmě kvalitní tuky. Jaké signály vysílá tělo?

Tuky mají největší energetickou hodnotu z makroživin (bílkoviny, sacharidy a právě tuky), a jsou tak v našem těle dlouhodobým zdrojem energie. Tuk také chrání důležité orgány našeho těla a udržuje termoregulaci.

Důležitost tuků ve stravě

Tuk je velice důležitou složkou pro zdravý způsob života. Tuk je zdrojem energie stejně jako sacharidy a pomáhá absorbovat vitamíny rozpustné v tucích a poskytuje esenciální mastné kyseliny. Tuk je součástí buněčných membrán a má příznivý vliv na organismus. Podporuje mozek a oči, urychluje proces hojení a podporuje tvorbu hormonů.

Mezi hlavní zdroje tuků ve stravě by měly patřit zejména:

  • rostlinné oleje (olivový nebo řepkový olej),
  • ořechy, avokádo,
  • semena,
  • ryby (makrela, tuňák nebo losos).
Zdroj obrázku: Freepik

Naopak živočišné a tropické oleje by měly být omezeny. Co se může stát, jestliže budeme nadměrně konzumovat tuk? Stane se především to, že začnete přibírat na váze, časem dojde k nadváze a obezitě. Proto je důležité kontrolovat jejich množství. Co se ale může stát v opačném případě?

Nedostatek tuku ve stravě

Mylné přesvědčení o škodlivosti tuku především v oblasti postavy nám může uškodit. Tuky se dělí na nasycené, mononenasycené a polynenasycené tuky. Na nasycené byste si měli dávat pozor. Dospělý člověk potřebuje 25–30 % tuků z celkového kalorického příjmu.

Tuky napomáhají ke vstřebávání vitamínů A, D, E, K a jejich deficit může znamenat šeroslepost, otok dásní, pohyblivé zuby, a dokonce i neplodnost. Jak odstrašující, že? Jejich nedodání může vyústit v celkový zánět kůže, pomalé hojení ran, vypadávání vlasů a oslabení imunitního systému.

Zdroj: https://www.nhs.uk/live-well/eat-well/food-types/different-fats-nutrition/