Šťavnatý a sladký meloun poznáme v obchodě podle poklepání a žluté skvrny

Meloun je typickým symbolem léta. A nejen v jižních oblastech, kde se prodávají obří kousky ve stáncích u silnic nebo přímo z náklaďáků u farem na venkově. Meloun patří mezi nejoblíbenější letní ovoce, které milují děti i dospělí. Chutná skvěle vychlazený, ale může se přidávat též do dezertů, do zmrzliny nebo do alkoholických drinků. Jak ale vybrat v obchodě nebo ve stánku ten nejlepší, který bude šťavnatý a slaďounký? S těmito tipy už se nikdy nespletete!

Vodní meloun pro zdraví

Zdravé ovoce, které se může konzumovat úplně každý den? Rozhodně vodní meloun, který patří mezi nejzdravější kousky vůbec. Z devadesáti procent je tvořený z vody, proto v letních parnech dokonale osvěží. Nejenže je šťavnatý, skrývá v sobě množství vitamínů, minerálů a antioxidantů. Vyniká obsahem vitamínu C a vitamínů skupiny B (B6, B3). Z minerálů nechybí fosfor, zinek nebo selen. Je zdrojem lykopenu, který patří mezi významné antioxidanty bojující proti rakovině.

Mohlo by vás zajímat:  Brambory mohou vážně uškodit zdraví. Některé je lepší rovnou vyhodit pryč
Zdroj obrázku: Freepik

Poklad nejen ze Středomoří

Meloun je plod lubenice obecné a pěstuje se v mnoha kultivarech. Slupka je tmavě zelené barvy, vyskytuje se žíhání a samotná se nehodí ke konzumaci. Naopak dužnina je červenorůžové barvy, je sladká a měkká, může obsahovat černá semínka, ale na trhu jsou též bezsemenné odrůdy. Melouny se pěstují ve Středomoří, v Turecku, v Číně i v Íránu, ale také v nejjižnějších oblastech Moravy, kde během léta dozrávají na zahrádkách drobných pěstitelů.

Jak vybrat nejlepší kousek

Pochutnat si na chlazeném kousku melounu v letním parnu? Nebo přidat dužninu do čerstvého smoothie či sorbetu? Pochutnat si na tomto ovoci si může každý podle svého, jen je nutné vybrat správný kousek v obchodě. Není to snadné, musí se vybrat meloun s neporušenou slupkou, který má voňavou slupku. Současně při poklepání na jeho povrch je slyšet dutý zvuk. Dostatečnou zralost daného exempláře prozradí i zaschlá stopka. A jak poznat, že je sladký? Stačí tykev prohlédnout ze všech stran, nejsladší kousky mají z jedné strany výrazný žlutý flek. Čím sytější a výraznější skvrna, tím větší šance, že bude skvěle chutnat.

Zdroj: https://www.britannica.com/plant/watermelon, https://www.healthline.com/nutrition/watermelon-health-benefits, https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/citrullus-lanatus, https://www.realsimple.com/food-recipes/shopping-storing/food/how-to-pick-watermelon