Mrazák předejde zbytečnému plýtvání. Mrazit jde máslo, pečivo i vejce
Moderní vyspělá společnost je zaměřená na spotřebu zboží. I proto se jí říká konzumní. Již jsme si zvykli, že obchody jsou plné nejrůznějších produktů. Nakupování patří k oblíbeným činnostem. Bohužel zejména v oblasti potravin dochází velmi často k plýtvání, kdy spousta jídla končí na skládkách. Zejména v současné době, kdy jsou potraviny drahé, je třeba se chovat hospodárněji. Jak na to?
Proč se chovat ekonomicky
Potřeba ušetřit v době, kdy se jídlo vlivem inflace nebývale zdražuje, dohnala spoustu lidí k úsporným opatřením. Učí se postupně využívat různé způsoby zpracování jídla, aby nic zbytečně nevyhazovali. Pochopitelně nejlepším způsobem je koupit tolik potravin, kolik jsme schopni sníst. Jestliže to ale neodhadneme, vždy se s tím zbytkem dá něco udělat, a ne ho jen tak hodit do odpadkového koše.
Zamrazujte máslo a pečivo
Ideální je mít doma mrazák, který lze využívat k zamrazování nejen přebytků ovoce, zeleniny či masa, ale třeba i másla. Toho lze využít v situaci, kdy je v obchodě máslo v akci za výhodnou cenu. Můžete si ho koupit do zásoby a dát do mrazáku, kde vydrží až čtyři týdny. Stejně lze uchovat i umělý tuk, který necháte v původním obalu.
Zamrazit je možné ale také pečivo. Než nechat chléb či rohlíky oschnout nebo ztvrdnout a pak je vyhodit je lze dát také zamrazit. Stačí je zabalit do potravinové fólie nebo dát do mikrotenového sáčku a převázat gumičkou, aby se k nim nedostal vzduch.
Mrazíme vejce a brambory
Ano, i vajíčka lze zamrazit. Je to dobré udělat v situaci, kdy jich máme doma větší množství, které aktuálně nejsme schopni najednou zkonzumovat. Nemůžeme je ale nechat ve skořápce. Vejce rozklepněte a dejte do uzavíratelné krabičky, kterou přikryjete víkem a dáte do mrazáku.
Čerstvé brambory do mrazáku nepatří. Ale zamrazit je možné brambory uvařené či ve formě pyré. Stačí je dát do misky, kterou uzavřete a zamrazíte.
Zdroj: https://www.independent.co.uk/life-style/food-freeze-defrosting-tips-b2134473.html