Pohankový med udrží tělo v kondici

Pohankový med je produkt, který stojí za to zahrnout do každodenní stravy. Jeho pravidelná konzumace zlepšuje imunitu, podporuje srdeční činnost a chrání před některými nemocemi, například aterosklerózou nebo onemocněním jater.

Zdroj minerálů i enzymů

Jak se pohankový med liší od ostatních druhů? Pohankový med se získává z pohanky. Je to rostlina, která pochází z Asie, ale nyní se pěstuje i v Evropě. Kvete od července do srpna bílými, růžovými a červenými květy. Pohankový med má tmavě hnědou barvu a intenzivní, sladce kořeněnou chuť. Liší se od klasických sladkých medů, takže každému nemusí chutnat. Obsahuje vitamín C, vitamíny skupiny B, hořčík, vápník, sodík, křemík, draslík, fosfor, měď, železo a mangan, dále také cenné enzymy, zejména amylázu, fosfatázu a invertázu. Za zmínku stojí také polyfenoly, tedy přírodní antioxidanty.

Mohlo by vás zajímat:  Nenechte se zmást jeho nevábnou chutí. Jablečný ocet je hrdou součástí vyváženého jídelníčku
Zdroj obrázku: Freepik

Užitečný na problematickou pleť

Na druhou stranu je třeba upozornit, že se v něm nachází mnoho jednoduchých cukrů, takže byste to s ním neměli přehánět. Doporučují se tři čajové lžičky denně. Pohankový med má nízký glykemický index, ve 100 g výrobku je cca 340 kalorií. Své kladné vlastnosti ale ztrácí při teplotách nad 40 °C, nejvhodnější je pro něj teplota skladování 18 °C. Pohankový med je přírodním antibiotikem. Zlepšuje imunitu, posiluje srdce a cévy, podporuje činnost žaludku, střev a jater. Zlepšuje paměť a koncentraci, chrání proti volným radikálům, pomáhá při léčbě anémie, podporuje srůstání kostí po zlomeninách. Zlepšuje vstřebávání vitamínů a minerálů a snižuje škodlivost některých stimulantů, například nikotinu, alkoholu nebo kávy. Studie také naznačují, že může mít protirakovinné účinky. Používá se i v kosmetickém průmyslu do krémů na obličej nebo šamponů a masek na vlasy. Pohankový med je skvělým základem pro přípravu domácí kosmetiky. Hodí se do pleťových masek pro lidí s akné a problematickou pletí.

Zdroj: https://www.healthline.com/health/buckwheat-honey