Odborníci varují před osmi nejčastějšími potravinovými alergiemi

Když se řeknou potravinové alergie, většině lidem vytanou na mysli ořechy nebo mléko a výrobky z něj. Po snědení ořechů v dezertu nebo vypití skleničky mléka či konzumaci jogurtu může dojít k bolestem břicha, průjmům nebo také dušnosti. Přecitlivělost na některé potraviny je častá, ne vždy se jedná o alergii, která může mít závažné dopady na zdraví včetně anafylaktického šoku s fatálními následky. Jaké potraviny patří mezi nejčastější alergeny a co způsobují?

Reakce imunitního systému na potraviny

Pro někoho dobrá svačinka, pro jiného hrozba se zdravotními následky. Imunitní systém může být vůči některým potravinám přecitlivělý a negativně zareagovat na některé složky potravy. Nejčastěji se jedná o potíže s trávením, nevolnost, nadýmání, bolesti břicha, zvracení nebo průjem. Projevy mohou být též kožního charakteru včetně svědění a kopřivky. V nejzávažnějších případech může dojít k dušnosti, k astmatickému záchvatu nebo k anafylaktickému šoku. Mezi méně obvyklé projevy patří nespavost, bolesti hlavy nebo přílišné pocení.

Mohlo by vás zajímat:  Příčiny a typy bolesti, se kterými se můžete kdykoli setkat
Zdroj obrázku: Freepik

Nejčastější alergeny

V restauracích, jídelnách a dalších provozovnách, kde se prodává jídlo, je vystavený seznam čtrnácti nejčastějších potravinových alergenů. Odborníci doporučují zaměřit se na osm z nich, protože tvoří 90 procent všech alergenů na světě. Jedná se o:

  • bílkovinu kravského mléka,
  • vejce a vaječný bílek,
  • pšenici,
  • arašídy,
  • sóju,
  • ořechy,
  • plody moře,
  • ryby.

Pozor na zkřížené alergie

Přecitlivělost na některé potraviny může být dána dědičně, proto alergií trpí děti od malička. V průběhu dospívání může dojít k větší toleranci, ale alergie nebo příznaky se mohou objevit i později v dospělosti. Jsou známé též případy zkřížených alergií, kdy je dotyčný přecitlivělý na alergeny podobné struktury, ale různého zdroje. To je příklad latexu a banánů nebo měkkýšů a roztočů. Lékař také musí pomocí laboratorních vyšetření potvrdit, zda se jedná o alergii. Někdy se totiž zaměňuje s intolerancí na určitou látku, typicky na laktózu nebo lepek.