Zdraví očí zajistí správná strava. Omega-3 kyseliny a vitamín E je třeba doplňovat pravidelně

Naše oči jsou každý den velmi zatíženy. Pracují téměř neustále, a proto si zaslouží i náležitou péči. Velmi snadno můžete zdraví svých očí ovlivnit tím, co máte každý den na talíři. Jedna z mnoha studií očních onemocnění souvisejících s věkem ukázala, že některé živiny mohou snížit riziko zhoršení zdraví očí až o 25 procent.

Více ryb, více zdraví

Jíst ryby je dobré pro zdraví včetně zdraví očí. Dobré je si vybrat lososa, pstruha, makrelu, sardinky nebo sleď. Tyto ryby jsou nejlepší zdroj omega-3 mastných kyselin, které jsou důležité pro správný rozvoj zraku. Jsou také zodpovědné za správné fungování sítnice oka, průhledné tenké membrány, která lemuje vnitřek oční koule a která vykonává velmi důležité funkce.

Mohlo by vás zajímat:  Po bodnutí komárem přinesou úlevu domácí prostředky. Sníží otok a zčervenání

Tvoří ji receptorové buňky, takzvané čípky a tyčinky, které mají různé vlastnosti. Čípky jsou zodpovědné za barvy a zrakovou ostrost. Tyčinky jsou na druhé straně zodpovědné za zpracování černobílého obrazu a díky nim vidíme dobře po setmění a při slabém světle. Konzumace ryb může také chránit před očními chorobami. V jedné studii měli účastníci, kteří jedli mastné ryby nejméně jednou týdně, poloviční riziko vzniku exsudativní makulární degenerace ve srovnání s těmi, kteří jedli ryby méně než jednou týdně.

Mohlo by vás zajímat:  Množství klíšťat na zahradě sníží domácí cibulový postřik
Zdroj obrázku: Freepik

Ořechy a semena

Ořechy jsou také bohaté na omega-3 mastné kyseliny (vlašské ořechy, brazilské ořechy nebo kešu), jakož i semena (chia, lněná semena). Jinak jsou zdrojem vitamínu E. Proč jsou omega-3 kyseliny důležité pro oči, už víme. Vitamín E chrání buňky v očích před nestabilními částicemi, volnými radikály, které štěpí zdravou tkáň.

Velká studie ukázala, že vitamín E spolu s dalšími živinami mohou pomoci zpomalit pokrok makulární degenerace související s věkem a také pomáhají předcházet kataraktě, nemoci, která je podle Světové zdravotnické organizace hlavní příčinou zhoršení zraku ve světě. Zelená zelenina je dobrým zdrojem vitamínu C šetrného k očím, ale také hodnotných luteinů a zeaxantinu, přirozeně se vyskytujících látek patřících do skupiny karotenoidů. Lutein a zeaxantin snižují riziko chronických očních chorob.

Zdroje:
https://www.nebraskamed.com/eye-care/5-best-foods-for-eye-health
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7230711/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26903189/