Česnek je přírodní antibiotikum, které patří do jídelníčku každý den. Prospěšný je i fermentovaný

Česnek je pojem v kuchyni i v lidovém léčitelství, je považován za unikátní přírodní antibiotikum, které má silné baktericidní a antivirové vlastnosti. Používá se jako zelenina nebo koření do tuzemských tradičních receptů. Neméně často je česnek zdrojem blahodárných látek pro posílení obranyschopnosti nebo při léčbě různých neduhů. Proč se vyplatí zařadit česnek do stravy pravidelně a na co je důležité nezapomenout?

Nejúčinnější je syrový

Česnek vyniká obsahem vitamínu C i vitamínů skupiny B, které posilují imunitní systém, stejně jako obsaženými minerály, mimo jiné kobaltem, niklem, chromem, a také minerálními solemi. Je zdrojem flavonoidů, které působí jako účinné antioxidanty. Nezaměnitelné aroma má česnek díky allicinu, který je účinnou látkou proti plísním a bakteriím. Bohužel tepelnou úpravou česnek o většinu výhod přichází, kromě účinku proti houbám, proto se doporučuje jíst ho syrový.

Mohlo by vás zajímat:  Zelenina je zdravá, umí ale i škodit. S ledvinami dokáže nepříjemně zamávat
Zdroj obrázku: Freepik

Proti rakovině

Nejčastěji se mluví o česneku v souvislosti s nachlazením a podporou imunity v době chřipkové sezóny, zapomíná se pak, že výtažky pomáhají proti rozvoji rakovinných buněk, přičemž mají dokonce vliv na regeneraci. Podle expertů z Portorika každodenní konzumace česneku u žen snižuje riziko rakoviny prsu až o 40 procent. Podle Světové zdravotnické organizace je třeba sníst jeden stroužek česneku denně, aby se snížilo riziko tohoto závažného onemocnění.

Fermentovaný česnek jako alternativa

Jsou lidé, kteří prostě klasický česnek nesnesou s ohledem na chuť nebo vůni. Právě pro ty existuje alternativa v podobě takzvaného černého česneku, což není nic jiného než fermentovaný česnek. Takto zpracovaný česnek je nasládlý a změní konzistenci, obsah allicinu je pak nižší, na druhou stranu roste podíl polyfenolů a flavonoidů. Černý česnek je výtečným prostředkem pro detoxikaci, doporučuje se při vysokém cholesterolu i při snaze zhubnout. Současně si uchovává protizánětlivé a antialergické vlastnosti.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/11-proven-health-benefits-of-garlic