Vitamínová bomba plná antioxidantů: mandarinky svým unikátním složením dokážou prodloužit život
Mandarinky jsou skvělým zdrojem vitamínu C. Konzumace 4–5 středně velkých mandarinek pokryje denní požadavek tohoto vitamínu. I když toto ovoce působí na organismus pozitivně, dávejte si při nákupu pozor na některé detaily.
Běžný symbol Vánoc
Mandarinky, které byly kdysi spojeny s luxusem a dnes jsou k dispozici v každém obchodě, stále zůstávají symbolem Vánoc. Není divu, jejich aromatická vůně se šíří po celém domě. Stejně jako v každém případě je však dobré nepřehánět to s jejich konzumací. Mandarinky se vyplatí zejména díky vitamínu C. Čtyři až pět středně velkých mandarinek pokryje denní dávku céčka.
Mandarinky jsou skutečnou vitamínovou bombou. Jejich složení kromě toho zahrnuje vitamín A, vitamín E, vitamíny B (včetně kyseliny listové), vápník, draslík, hořčík, železo, sodík a zinek. Díky obsahu cenných antioxidantů jsou mandarinky jedním z prvků prevence rakoviny, především rakoviny jater. Přítomnost vlákniny zase znamená, že tyto plody zabraňují zácpě a zlepšují funkci střev.
Zdravotní vlastnosti
Nobiletin obsažený v mandarinkách může snížit riziko aterosklerózy, kardiovaskulárních chorob a nemocí nervového systému. Kyselina listová činí z mandarinek skvělé občerstvení pro těhotné ženy. Mandarinky nás dále chrání před infekcemi, zpožďují proces stárnutí, zlepšují stav pokožky, zlepšují vidění, zlepšují srážení krve, podporují proces kosterní obstrukce a snižují stres.
Důležitá je také velikost ovoce. Je třeba vyhnout se těm největším mandarinkám, protože mohou být suché a plné pecek. Někteří milovníci mandarinek mají dokonce své oblíbené země, ze kterých tyto plody pocházejí. Španělsko, Maroko nebo Řecko, ale v tomto případě je nejlepší ochutnat ovoce z různých zemí a posoudit, které z nich je nejlepší.
Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/tangerine-benefits