Chléb si zbytečně získal špatnou pověst. Klíčem je vybrat ten správný, zdraví jenom prospěje

Chléb je jedním ze základních potravinových výrobků, bez kterých si většina z nás neumí představit život. Přesto je stále více a více lidí, kteří se rozhodnou zcela ho vyloučit ze stravy a doufají při tom, že ​​zlepší své zdraví a zhubnou několik kilogramů.

Chléb ztrácí svou slávu

Ještě před několika lety spolu s rohlíky, ovesnými vločkami a jinými celozrnnými výrobky obsadil nejnižší stupeň potravinové pyramidy. To znamenalo, že to byly obilné výrobky, které bychom měli konzumovat nejvíc. Dnes pyramida vypadá jinak a chléb je víceméně uprostřed pyramidy. Z roku na rok existuje stále více diet, které eliminují obilné produkty a sacharidy a stále více lidí je vnímá jako šanci na udržení zdraví a štíhlé postavy.

Mohlo by vás zajímat:  Revmatoidní artritida postihuje celé tělo. Působí problémy s oběhovým systémem a páteří

Natalie Mokariová, odbornice na výživu z Charlotte v Severní Karolíně, je proti úplnému vzdání se konzumace chleba a rapidnímu omezení sacharidů. Dodala, že chléb může být součástí vyvážené stravy a sacharidy jsou rozhodující pro dobré zdraví. Odbornice také citovala výsledky výzkumu z roku 2017, který ukazuje, že bychom měli konzumovat dvě až tři porce celých zrn denně, zejména z chleba – zabraňují cukrovce 2. typu, kardiovaskulárním onemocněním a rakovině tlustého střeva, slinivky břišní a žaludku.

Zdroj obrázku: Freepik

Nejzdravější chléb

Podle Natalie Mokariové neexistuje jediný nejzdravější a nejvýživnější druh chleba – vše závisí na tom, co hledáme a jak chceme svému zdraví prospět. Nepochybně je však zdravým typem celozrnný chléb – obsahuje nejvíce vitamínů, celých zrn a vlákniny a má méně negativní vliv na hladinu cukru v krvi než jiné druhy chleba. To znamená, že i lidé s inzulínovou rezistencí po něm mohou bezpečně sáhnout.

Mohlo by vás zajímat:  Estragon a jalovec dodají pokrmům jedinečnou chuť i důležité látky pro zdraví

Při rozhodování o jednom konkrétním druhu chleba, který budeme pravidelně konzumovat, je lepší podívat se na to, jak se peče. Podle Mokariové je nejzdravější chléb ten, který se skládá z několika jednoduchých přísad – mouky, vody, soli a droždí. Čím jednodušší je složení, tím lépe. Lidé, kteří zůstávají na dietě a hledají velké množství vlákniny v chlebu, by se měli rozhodnout pro celozrnný chléb se semeny ve slupce a vyhnout se dietě na nízkosacharidové stravě – obvykle má více zbytečných složek zaměřených na zlepšení chuti.

Zdroj: https://www.insider.com/guides/health/diet-nutrition/healthiest-bread