Červený pruh na kůži jako symbol blížící se smrti. Lékaře je nutné vyhledat co nejdříve

Červený pruh značí většinou zánět lymfatických cest v oblasti kůže. Zanedbání příznaků a následné léčby může způsobit značné komplikace. Možná jste někdy zaslechli, že červený pruh má souvislost se srdcem a předpovídá tak hrozbu blízké smrti. Je tomu opravdu tak, nebo jsou to pověry?

Červený pruh je hovorový výraz pro zánět drobných větví lymfatických cév kolem kůže. Člověk má v sobě nejen lymfatické uzliny, ale také rozsáhlé sítě, kterými lymfa proudí.

Příčina a příznaky

Nejčastějším důvodem jsou bakterie. Většinou je to nedostatečnou hygienou a ošetřením při různých úrazech, kdy postižený má zanedbané řezné rány. Jedná se především o streptokoky, které způsobují anginu pectoris, méně častější jsou vaskulitidy a jiné. Konkrétně u lidí s oslabenou imunitou se mohou objevit různé druhy plísně. Někdy ale je potřeba zpozornět, jelikož červený pruh může značit první příznaky

  • rakoviny
  • lymfomů
  • Hodgkinovy choroby
Mohlo by vás zajímat:  Některé jídlo tráví organismus neuvěřitelných 30 hodin. Zbavte se pocitu těžkého žaludku ihned

Nejčastějším příznakem lymfangitidy je náhlý výskyt červeného pruhu na kůži. Pokud napadne více cév, může se objevit více linií. Zánět způsobuje často také palčivou, pulzující bolest v postižené končetině doprovázenou silným otokem. Někdy se může objevit vysoká horečka, zimnice a silné bušení srdce spolu s nechutenstvím.

Zdroj obrázku: Freepik

Značí blízkou smrt?

Říkává se, že pokud vede červený pruh k srdci, věstí brzkou smrt. Toto tvrzení není ovšem pravdou. Neléčená a zanedbaná lymfangitida může způsobit sepsi, ta ovšem trvá nějakou dobu, než se dostane k srdci. Jestliže navštívíte lékaře včas, nemusíte se obávat. Takže pokud se červený pruh objeví, nepanikařte a navštivte lékaře pro zahájení léčby.

Mohlo by vás zajímat:  Tyto potraviny vymetou cholesterol z cév. Tepny i srdce budou znovu fungovat na 100 procent

Po objevení tohoto znaku navštivte lékaře, který určí diagnózu, protože se může jednat i o trombózu. Většinou se nemoc rozliší podle ultrazvuku.

Léčba a možné komplikace

Osoba s lymfangitidou by měla dostat antibiotika, aby se zabránilo rozšíření infekce. V případě potřeby je nutné očistit ránu tak, aby se zamezilo vstupu bakteriím. V případě rozvinutí sepse je potřeba odborné pomoci a intenzivní péče, proto je pacient pod dohledem odborníků.

Při prvních příznacích je nutné okamžitě vyhledat odbornou pomoc, která předejde případným komplikacím.

Zdroj: https://www.healthline.com/health/lymphangitis