Zdravé srdce zaručí dlouhý a spokojený život. Každý den mu přitom dáváme zbytečně zabrat

Zájmem každého z nás je, nebo by mělo být, co nejzdravější život. Dobrou zprávou je, že je pouze na nás, jak s tím naložíme. Jaké potraviny zvyšují riziko srdečních onemocnění? Mezi hlavní záškodníky patří sůl. Doporučená denní dávka je 5 mg (jedna plochá čajová lžička), což málokdo asi dodržuje. Navíc mnoho soli je ukryto ve výrobcích, kde ji ani často necítíme. Pravidelná konzumace nadměrného množství soli vede k rozvoji kardiovaskulárních nemocí. Čím nahradit sůl?

  • Používejte bylinky – libeček, medvědí česnek, tymián, oregano, bazalku.
  • Vyřaďte ze svého jídelníčku slané svačiny a omezte konzumaci vysoce zpracovaných potravin.
Mohlo by vás zajímat:  Najděte si nový koníček a nebojte se zkoušet nové věci

Další škodlivou položkou jsou trans tuky. Ty se nachází především ve vysoce zpracovaných a smažených výrobcích. Zvyšují riziko výskytu civilizačních chorob a hladinu špatného cholesterolu. Pro prevenci vyřaďte ze svého jídelníčku hranolky, omezte smažené maso a rozlučte se s koblihami.

Zdroj obrázku: Freepik

Pozor na alkohol a cukr

Pij s mírou, tak by se dal popsat možný vztah s alkoholem. Malé množství alkoholu má příznivý vliv na náš organismus, ale bohužel mnoho lidí překračuje tuto dávku. Jednou za čas se nevyhneme nějaké oslavě, kdy to přeženeme, ale pokud se to neděje pravidelně, nic nehrozí. V opačném případě zvyšujeme riziko výskytu mrtvice, arytmie a dalších potíží.

Mohlo by vás zajímat:  Po bodnutí vosou uleví obklad z octa, citron nebo aspirin

Strava s vysokým obsahem cukru podporuje přibírání na váze a přebytečná kila jsou problémem pro naše srdce. Nadměrná konzumace vede k diabetu 2. typu, infarktu a mozkové mrtvici. Nejlepší je proto omezit konzumaci sladkých nápojů a sladkostí.

Řekněte NE fast foodům

Představa chutného kebabu, cheesburgeru či hranolek se jeví jako skvělý nápad, pokud trávíte několik hodin na cestách a máte hlad a nemáte chuť ještě vařit. Pravidelná konzumace produktů rychlého občerstvení však vede k rozvoji nadváhy a obezity a kardiologických onemocnění. Pokud chcete být zdraví, jednoduše je vyřaďte ze svého života, nebo alespoň zásadně omezte.

Zdroj: https://www.ccmhhealth.com/10-foods-that-destroy-a-healthy-heart/