Jak pravidelně spořit peníze, abyste měli rezervu pro stav nouze?

Finanční gramotnost je pro mnoho lidí velkým problémem, protože k tomu nejsou vedeni od mládí. Peníze jsou velkou součástí našeho života a každý z nás by měl vědět, jak s nimi zacházet. Možná se vám to nezdá, ale i odložením malých částek každý měsíc, můžete ušetřit tisíce korun během jediného roku. Podívejte se na tipy, které vám pomohou ušetřit finance na vše, po čem toužíte.

Určete si číslo

Chcete-li začít šetřit, musíte si projít všechna čísla. Podívejme se na své příjmy a výdaje, se kterými nemůžete nic udělat (nájem, energie, splátky apod.). Uložit si větší částky stranou pro vás nemusí být reálné. I z malých částech ovšem můžete našetřit slušnou rezervu. Ideální je dávat na stranu alespoň 10 procent vašeho příjmu. Spočítejte si to a zjistíte, že se jedná o zanedbatelné číslo, bez kterého se během měsíce obejdete.

Mohlo by vás zajímat:  Za palivo platí mnozí řidiči víc kvůli vlastním chybám

Dalším krokem bude zjistit veškeré výdaje, které během měsíce máte. Napište si vše, co jste koupili, včetně jednotlivých položek při nákupu v potravinách. Jistě zjistíte, že tam máte zcela zbytečné věci, bez kterých můžete existovat a ještě tím možná zlepšíte své zdraví. Mnoho z nás utrácí za nezdravé jídlo, časté návštěvy v restauraci nebo drahé oblečení, které ve skutečnosti nepotřebují. Uvědomte si, za co utrácíte a zaručeně vám to otevře oči!

Kam dát ušetřené finance?

Je to velmi jednoduché. Dříve si lidé úspory dávali do obálky. Dnes máte k dispozici mnohem pohodlnější a bezpečnější způsob. Zajděte do banky a vytvořte si spořicí účet, na který budete posílat všechny ušetřené peníze, prémie z práce, příjmy z brigády nebo částky, které dostanete k narozeninám nebo Vánocům. Na účtu se vaše peníze navíc zhodnotí díky úrokové sazbě.

Mohlo by vás zajímat:  S elektromobilem jsou spojeny provozní náklady, které je vhodné před koupí vozu zvážit

V plánování je síla

Největším problémem v současnosti bývají internetové obchody, kde můžete nakupovat i o půlnoci a seženete tam úplně všechno. Impulsivní nakupování je vaším největším nepřítelem, protože vás bude stát hodně peněz a přitom nezískáte nic zvláštního. Plánujte všechny nákupy (včetně potravin) a u větších nákupů si dobře rozmyslete, jestli danou věc skutečně potřebujete.