Při předání vozu do servisu je třeba pohlídat možné podvodné jednání

Když se něco pokazí na našem vozidle a potřebujeme s ním nadále jezdit, nemáme na výběr než ho nechat opravit. Ne všichni však mají přátele, kteří jsou zruční mechanici, schopni rychle, levně a kvalitně zvládnout opravy. Většina řidičů je nucena obrátit se na běžné autoservisy. Bohužel pověst těchto mechaniků není dobrá a jejich chování je čím dál horší. Jak se můžeme proti takovému jednání bránit? Existuje pouze jediný způsob – mít důkazy.

Ochrana před neoprávněným použitím vozidla

Při předání auta do servisu je důležité vyžádat si předávací protokol, který detailně popisuje stav vozidla před opravou. Zahrňte do něj informace o palivu, stavu akumulátoru a tachometru. Tím se zajistí, že budete schopni ověřit, zda mechanik nevyužil vaše auto pro soukromé projížďky, což je obzvláště důležité u unikátních vozidel.

Mohlo by vás zajímat:  Při srážce se zvěří je důležité zachovat klid a postupovat správně

Dokumentace poškození

Při předávání auta do servisu nezapomeňte zaznamenat veškerá stávající poškození vozidla, jako jsou škrábance, promáčkliny nebo rýhy. Je také vhodné důkladně fotograficky zdokumentovat stav auta. Pokud byste po opravě zjistili nové poškození, budou fotografie sloužit jako důkaz, že se problém objevil během pobytu vozu v servisu, a servis bude odpovědný za jeho nápravu.

Zdroj obrázku: Freepik

Kontrola faktury a dokumentace prací

Při přijímání faktury po opravě se ujistěte, že jsou všechny položky přesně specifikovány. Zvláště dbejte na uvedení použitých dílů a jejich sériových čísel. Tímto způsobem budete moci ověřit, zda byly díly skutečně vyměněny a zda byly použity originální díly, nikoliv levné náhražky. Navíc žádejte o dokumentaci prací, ideálně ve formě fotografií, které vám umožní sledovat průběh opravy a výsledný stav vozidla. To vám poskytne kompletní přehled a další důkazy, pokud byste měli jakékoli námitky nebo potřebovali doložit provedené práce při dalších krocích.

Mohlo by vás zajímat:  Nová auta jsou plná vychytávek, o které řidiči ne vždy stojí

Důležitým krokem je zajištění důkazů a dokumentace při předávání auta do servisu. Tímto způsobem se můžete chránit proti neoprávněnému použití vozidla, monitorovat stav a poškození auta a kontrolovat správnost provedených prací a použitých dílů. Dokumentace a fotografie poskytují nezbytné důkazy, které vám pomohou chránit svá práva a zajistit kvalitní a transparentní servisní služby pro vaše vozidlo.

Zdroj: https://www.scottsfortcollinsauto.com/5-things-to-consider-before-taking-your-car-in-for-service/