Při trávicích obtížích uleví přezrálý banán, zázvor či fenykl

Jaro a léto jsou období cestování, grilování a zábavy. Ne vždy ale tyto aktivity našemu trávicímu traktu sednou. Je proto dobré mít po ruce pár tipů a triků, které žaludku aspoň trochu uleví. Nejlepší na tom je, že ingredience na jednoduché recepty našich babiček seženeme v podstatě v každé zemi a nejsou nijak náročné. Jsou tak vhodné jak domů, tak na cesty.

Přezrálý banán pro doplnění energie

Pokud máte žaludeční potíže takové, že trávíte celý den na toaletě nebo zkrátka nemáte chuť jíst, zkuste přezrálý banán. I když pro vás tato představa může být extrémně nevábná, tělo vám za něj poděkuje. A proč? Přezrálý, tudíž úplně hnědý (pro někoho až zkažený) banán je ve skutečnosti naprosto vhodný ke konzumaci, a co víc, obsahuje obrovské množství fruktózy. Fruktóza je cukr, který je na trávení velmi nenáročný a rychle dodá energii. Tím, že je přezrálý, má v sobě navíc minimální množství vlákniny. Tudíž nezatěžuje žaludek. Takový typ banánu tak doplní energii bez většího množství námahy.

Mohlo by vás zajímat:  Změna potu může souviset s jídelníčkem, ale i s řadou vážných onemocnění
Zdroj obrázku: Freepik

Nápomocný vám bude i fenykl či zázvor

Zázvor je vhodný zejména po zmíněném grilování nebo celkově při příležitostech, kdy se přejíte těžko stravitelnými potravinami. Stačí si kousek zázvoru oloupat, nastrouhat a zalít horkou vodou. Tento odvar potom vypijte a od těžkosti se vám uleví. Dávejte si ale pozor, zázvor je poměrně agresivní, právě proto pomáhá s trávením, ale například pro lidi s žaludečními vředy není vhodný, jelikož může žaludeční stěnu dráždit. Do odvaru můžete v případě zájmu přidat i skořici. Ta se dříve podávala při průjmech, otravách a nevolnosti. Tento přídavek sice nevylepší chuť, zato účinek ale ano.

Mohlo by vás zajímat:  Obezita je víc než estetický problém. Bez silné vůle a motivace se zhubnout nikdy nepodaří

Naopak fenykl je poměrně šetrný. Většinou je uváděno, že se může podávat i dětem, ačkoli stojí za zmínku, že některé světové organizace nedoporučují jeho podávání dětem do čtyř let.

Zdroj: https://www.webmd.com/digestive-disorders/ss/slideshow-foods-to-avoid, https://www.healthline.com/nutrition/brown-bananas, https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-311/fennel, https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/ginger-benefits