Pravý med lze rozpoznat podle typické chuti i konzistence

Med je vynikající potravinou, kterou můžeme používat nejen k ochucení čaje, ale i jako sladidlo při pečení dortů a koláčů. Rozlišení pravého medu od falešného však může být obtížné, zejména proto, že některé náhražky obsahují nežádoucí látky. Existuje však několik detailů, na které byste si měli dávat pozor a které vám pomohou rozeznat kvalitní med od toho méně kvalitního. Po přečtení budete schopni rozeznat pravý med od falešného.

Karamelizace – pravý, nebo falešný?

Krystalizace medu je přirozený proces, který může začít několik měsíců po sklizni. Akátový med krystalizuje nejdéle, zatímco řepkový med krystalizuje rychleji. Na druhé straně umělý med nikdy nekrystalizuje, takže je třeba mít na paměti, že tekutost není vždy spolehlivým indikátorem kvality medu. Karamelizace je další proces, který se vztahuje pouze k pravému medu. Pokud chcete zjistit, zda máte doma kvalitní med, dejte lžičku medu na talíř a vložte ji do trouby. Pravý med bude krystalizovat, zatímco umělý med bude bublat.

Mohlo by vás zajímat:  Tyto znaky odhalí nepravý parfém: balení, vůně i cena vše prozradí

Med má maximální dobu spotřeby tři roky. Pokud zjistíte, že med je stále tekutý i přesto, že zbývá jen rok do data spotřeby, může to být známka umělého medu nebo přehřátí. Existuje mnoho druhů medu, z nichž každý má svou charakteristickou chuť. Jarní květinový med má například jasnou barvu, zatímco řepkový med rychle krystalizuje.

Zdroj obrázku: Freepik

Poznat se dá i podle chuti

Pro poznání pravého medu je klíčová jeho charakteristická chuť a vůně. Pokud máte možnost, ochutnejte med před nákupem, abyste mohli poznat, zda se jedná o skutečný med. Přírodní med by měl mít ostrou pachuť v krku, ale pokud bude příliš sladký, buďte obezřetní. Existuje také jednoduchý test, kterým můžete ověřit, zda je med pravý.

Mohlo by vás zajímat:  Jednoduché kroky, jak pečovat o pleť v podzimních měsících

Med by měl být kapalný a tvořit kompaktní strukturu, která rovnoměrně bude stékat po lžíci. Na rozdíl od falešného medu, který se bude trhat, nebude v kapalném stavu a vytvoří se z něj skvrna. Také lze vyzkoušet, jak se med rozpouští ve sklenici studené vody – pravý med by se měl usadit na dně a pomalu se rozpouštět, zatímco falešný změní svou konzistenci.

Zdroj: https://simplyhoney.com.au/what-is-raw-honey/