Lněné semínko podporuje klidné zažívání a napomáhá hubnutí

Lněné semínko přináší velké zdravotní benefity. Snižuje hladinu cholesterolu a tlak, stabilizuje glykémii, podporuje hubnutí, pomáhá při zácpě. V jaké formě přinese lněné semínko největší užitek? Jak je používat? Existují nějaké kontraindikace?

Malé semínko s velkým využitím

Lněné semínko je malé, měří pouze 2,3 mm, přitom je ale jedním z nejoblíbenějších prostředků přírodní medicíny, které se používají při vaření a kosmetice. Patří do skupiny superpotravin.

V obchodech s potravinami a v obchodech se zdravou výživou si můžete koupit lněné semínko ve formě celých zrn i mleté. Po zalití vodou se semena zvětšují a bobtnají. Směs získává konzistenci podobnou želé. V této formě se používá k úlevě při gastrointestinálních onemocněních. Pokud používáte celá semena, můžete jimi posypat chléb, přidat je do salátu nebo do polévky. Odborníci na výživu však doporučují mletí semen, která jsou tak lépe stravitelná. Z mletých semen jsou také živiny pro tělo dostupnější. Mleté lněné semínko lze přidat do smoothie, jogurtů, do těsta při pečení. Možností je spousta. Pokud máte doma celá semena, můžete je například umlít v mlýnku na kávu.

Mohlo by vás zajímat:  Podzimní wellness zregeneruje tělo a posílí ho před zimními měsíci
Zdroj obrázku: Freepik

Pomáhá hubnout

Semínka obsahují bílkoviny, vlákninu a omega-3 mastné kyseliny, zejména kyselinu alfa-linolenovou (ALA), která prospívá srdci. Dále tvoří zdroj vitamínů skupiny B, vitamínu E, vitamínu K, vápníku, hořčíku, fosforu, železa, draslíku, zinku. Jsou bohatá na antioxidanty a v těle vážou volné radikály. Dále se v nich nalézají fytoestrogeny, přírodní estrogeny. Vyrábí se z nich také lněný olej a jak olej, tak semínka stabilizují hladinu cukru v krvi a snižují krevní tlak, proto jsou vhodným doplňkem nejenom pro diabetiky, ale také pro hypertoniky. Vysoký obsah vlákniny znamená, že semeno může také podpořit pravidelné pohyby střev. Je to účinný prostředek podpory hubnutí.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-flaxseeds, https://lacrosseallergy.com/what-to-expect/diet-and-nutrition-counseling-services/flaxseed-superfood-of-the-month/, https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/expert-answers/flaxseed/faq-20058354, https://www.medicalnewstoday.com/articles/263405