Nezdravé návyky poškozují slinivku ve velkém měřítku. Ohrožuje ji alkohol, nikotin i nadbytek cukru

Přestože její hmotnost nepřesahuje 100 gramů, slinivka břišní produkuje denně 2 litry pankreatické šťávy potřebné k podpoře životních procesů. Produkuje také trávicí enzymy a reguluje metabolismus uhlohydrátů. Nejdůležitějším krokem je neubližovat zbytečně tomuto orgánu.

Alkohol a vážné poškození

I když hlavním orgánem metabolizujícím alkohol jsou játra, slinivka břišní také hraje důležitou roli při jeho degradaci. Což se nestane, aniž by jí ublížil. Alkohol je běžnou příčinou pankreatitidy a rakoviny tohoto orgánu. Odhaduje se, že nápoje s vysokým procentem alkoholu jsou příčinou v 60 % akutní a až v 80 % chronické pankreatitidy. Obě nemoci mohou být fatální. Nelze je podceňovat.

Mohlo by vás zajímat:  Vypořádejte se s opary snadno a bez bolesti. K domácí léčivé pastě postačí tři obyčejné suroviny

Drogy jsou pro zdraví toxické, to už vědí malé děti. Stejně jako u alkoholu nejčastěji uvažujeme o poškození jater, u cigaret myslíme hlavně na plíce. Mezitím kouření má destruktivní účinek i na gastrointestinální trakt s důrazem na žaludek a slinivku. Závislost na tabáku je jednou z nejběžnějších příčin rakoviny slinivky břišní. A protože nemoc je obvykle diagnostikována velmi pozdě, končívá fatálně.

Zdroj obrázku: Freepik

Cukr a slinivka

Výrobky bohaté na jednoduché cukry, nejen sladkosti, ale i cukroví, slazené nápoje, slazené džemy, sladké snídaňové cereálie, a výrobky s vysokým glykemickým indexem jako bílý chléb, bílá, vysoce čištěná rýže nebo brambory mají negativní vliv na práci slinivky a zvyšují riziko rakoviny tohoto orgánu. Slinivka břišní produkuje pankreatické hormony, které jsou rozhodující pro správný metabolismus uhlohydrátů.

Mohlo by vás zajímat:  Nezvyklá pachuť v ústech může znamenat vážnou nemoc. Tyto příznaky není radno podcenit

Mluvíme o inzulínu a glukagonu, které kontrolují hladinu glukózy v krvi. Nasytíme-li stravu výrobky bohatými na cukr, jednoduché pankreatické buňky budou nuceny jednat se zvýšenou silou. Žádný člověk a ani jeho buňky nejsou schopni pracovat v „nouzovém režimu“ (při zvýšené rychlosti) bez konce a bez negativních důsledků. Strava bohatá na cukry nadměrně využívá slinivky břišní, která produkuje glukagon zvyšující hladinu glukózy v krvi a beta buňky, které produkují inzulín snižující hladinu glukózy v krvi. Přetížený orgán přestane fungovat optimálně, což narušuje produkci hormonů.

Zdroj: https://www2.hse.ie/living-well/alcohol/health/physical-health/the-pancreas/