Nejen alkohol. Játrům škodí i nenápadné potraviny, na rizika myslí málokdo

Jsme to, co jíme, i tak by se dal definovat odraz našeho zdraví podle denní stravy. Správná strava zaručí zachování orgánů ve skvělé kondici. Pokud děláme opak, hrozí cirhóza, poškození nebo ztučnění jater. Jakým potravinám bychom se měli raději vyhnout?

Játra patří k největším a nejdůležitějším orgánům v našem těle. Plní důležité funkce:

  • detoxikační,
  • metabolickou,
  • filtrační,
  • zásobní.

Například přeměňují sacharidy na glukózu a tuky, zpracovávají červené krvinky a filtrují viry, bakterie, plísně a parazity.

Jak ovlivňuje játra alkohol nebo sůl?

Hned první skupina patří k největšímu problému jater. Alkohol poškozuje nejvíce játra, podle výzkumu pití čtyř piv denně (80 g etanolu) zvyšuje riziko onemocnění jater (hepatitidy, cirhózy nebo jaterních nádorů). Velmi špatným nápadem je míchání alkoholuléky či drogami, tato směs může vážně poškodit játra. Ženy jsou více náchylné, jelikož jejich organismus zvládne menší porci alkoholu než mužský. Kromě alkoholu mohou naše játra poškodit i léky, protože se metabolizují v játrech. Patří mezi ně zejména paracetamol, léky proti bolesti, protizánětlivé přípravky, antikoncepce, antidepresiva, antirevmatika a antibiotika.

Mohlo by vás zajímat:  Víc než estetický problém. Nadváha je obrovská zátěž, která postupně ničí celý pohybový aparát
Zdroj obrázku: Freepik

Podle WHO by denní dávka soli neměla přesáhnout 5–6 g. Pro představu, jedná se asi o jednu plochou čajovou lžičku. Bohužel většina lidí tuto hranici přesahuje, a to nejen dvojnásobně. Mezi rizika nadměrného užívání soli patří hypertenze, mrtvice a srdeční selhání.

Pozor na tučná jídla a cukr či jeho náhražky

Co dál nedělá dobře našim játrům? Tučné produkty! Tučné mléčné produkty nad 2 %, uzeniny, vepřové a hovězí maso, smažená jídla… Chodíte rádi do fast foodu? Mám pro vás špatnou zprávu. Ačkoliv cheeseburger nebo hamburger vypadá nenápadně, jedná se ve skutečnosti o kalorickou bombu. Když si k tomu připočteme ještě hranolky, jež bývají většinou součástí, tak se dostaneme na vyšší čísla. Pravidelnou konzumací hrozí ztloustnutí a ztučnění jater.

Mohlo by vás zajímat:  Čistíte si při čištění zubů také jazyk? Poradíme, co ho vyčistí nejlépe

Další potravinou je cukr. Pravidelnou konzumací začíná hromadění tuku v játrech. To může vést k hepatitidě či cirhóze. A co náhražky cukru? Takový aspartam a další jemu podobné jsou stejně nebezpečné jako bílý cukr.

Zdroj: https://www.webmd.com/hepatitis/ss/slideshow-surprising-liver-damage