Jízda na oranžovou má přesně stanovená pravidla

V prvé řadě bychom si měli ujasnit terminologii. Na semaforech v České republice oficiálně žádná oranžová není, prostřední světlo je ve vyhlášce upravující dopravní značení definováno jako žluté. A na zbrusu nových světelných křižovatkách skutečně vypadá spíše jako žluté než jako oranžové světlo. Ale protože se této barvě mezi lidmi běžně říká oranžová, budeme toto lidové pojmenování v našem článku respektovat, abychom čtenáře zbytečně nemátli.

Křižovatky s kamerami

I když se mezi řidiči říká, že červená není zeď, prosvištět křižovatku na červenou si jen tak někdo netroufne, i když široko daleko není žádné jiné auto. Na většině světelných křižovatek jsou totiž dnes kamery, které provoz monitorují, a pokutovat někoho, kdo je projede v rozporu s předpisy, tak není pro úředníky nic těžkého. A tytéž kamery vám mohou pěkně zavařit i v případě, že projedete na oranžovou. Také za to vám totiž může hrozit pokuta ve správním řízení.

Mohlo by vás zajímat:  Tipy pro bezpečné řízení v podzimní mlze
Zdroj obrázku: Freepik

Když svítí oranžová

Když svítí oranžová spolu s červenou, rozjet se pochopitelně nemůžeme. Červená má v tomto případě přednost a tento signál je skutečně jen signálem k tomu, abyste se připravili. Pokud však oranžová naskočí po zelené, situace se zkomplikuje a případná pokuta závisí i na přísnosti úředníků sledujících záznam. Samotná oranžová totiž znamená, že máte zastavit, ale jen v případě, že tak můžete učinit bezpečně. V opačném případě máte právo křižovatku bez zbytečného meškání projet.

Když oranžová jen bliká

Občas se stane, že oranžová jen problikává. Typicky v noci, případně když je semafor mimo provoz. V takovém případě pochopitelně projet bez postihu můžete, ale je třeba se řídit svislými dopravními značkami a obecnými pravidly pro provoz na pozemních komunikacích. Nezapomínejte přitom na skutečnost, že s vypnutými semafory mají přednost chodci, pokud jsou na přechodu pro chodce.

Zdroj: https://driversed.com/driving-information/signs-signals-and-markings/traffic-signals/