4 kroky k obnově trávníku po zimě: bude znovu hustý a rychle poroste

Jaro je ideální čas věnovat trávníku potřebnou pozornost. Jak se počasí otepluje a dny se prodlužují, tráva začne znovu růst a je nezbytné připravit trávník, aby se mu v nadcházejících měsících dařilo.

Trávník je po zimě vyčerpaný

Trávník potřebuje po zimě péči z několika důvodů. Během zimních měsíců přejde vegetace do klidového stavu, kdy se zpomalí nebo úplně zastaví růst. V tomto stavu je trávník náchylnější k poškození vlivem okolních faktorů, jako je sníh, led a mráz. Váha sněhu a ledu může způsobit ohnutí nebo zlomení stébel trávy a mráz může poškodit kořeny a koruny rostlin.

Mohlo by vás zajímat:  Proužky hliníkové fólie odstraší holuby od balkonu

Zimní měsíce za sebou navíc zanechávají vrstvu uschlé trávy, listí a jiných nečistot, které mohou trávník dusit a zabránit tak zdravému růstu. Tato vrstva může také vytvořit bariéru, která zabrání slunečnímu záření, vodě a živinám dostat se do půdy a ke kořenům rostlin.

A konečně zimní povětrnostní podmínky mohou také vést ke zhutnění půdy, což může omezit dostupnost vzduchu, vody a živin ke kořínkům trávníku a způsobit, že tráva zeslábne a bude náchylnější k chorobám a škůdcům.

Zdroj obrázku: Freepik

Jak se o trávník na jaře postarat

  • Vyčistěte jej: Prvním krokem při přípravě trávníku na jaro je odstranění veškerých nečistot, jako jsou listí, větve a další nečistoty, které se nahromadily během zimních měsíců. To pomůže zabránit jakémukoli poškození trávníku a umožní slunečnímu záření proniknout do půdy.
  • Hnojení: Jaro je ideální doba pro hnojení trávníku, protože poskytuje živiny potřebné pro jeho zdravý růst. Vyberte hnojivo, které obsahuje dusík, fosfor a draslík, a aplikujte je podle pokynů výrobce. Vyhněte se ale přehnojování, protože to může poškodit trávník i životní prostředí. Ideální doba pro hnojení je od poloviny března do začátku dubna a hnojení by mělo být doprovázeno bohatým zaléváním, proto jej nechte spíše na deštivé dny.
  • Opětovný výsev: Pokud si na svém trávníku všimnete holých míst, zvažte přesetí. Vyberte si vysoce kvalitní travní semeno, které je vhodné pro podnebí ve vaší oblasti, a řiďte se pokyny výrobce pro výsadbu.
  • Voda: Jak se počasí otepluje, trávník bude vyžadovat více vody. Zalévejte hluboko a zřídka spíše než časté mělké zalévání, abyste podpořili růst hlubokých kořenů. Vyhněte se také zalévání během denních veder, protože to může způsobit odpaření vody dříve, než se dostane ke kořenům.
Zdroj: https://www.solarogen.com/blogs/news/7-tips-for-reviving-your-lawn-after-winter