Víc než vánoční koření: skořice se postará o to, aby tělo fungovalo na sto procent

Vůni skořice doprovází různé sladkosti nebo vánoční perníčky, ale také svařené víno, které je oblíbené v chladném počasí. Toto koření tak zná úplně každý, i když málokdo ví, že se používá pro své léčebné účinky také v kosmetice nebo ve farmaceutických přípravcích. Proč se oddat jeho chuti a přidávat jej do pokrmů?

Kůra s antioxidačními i protirakovinnými účinky

Skořice se prodává v obchodě nejčastěji nastrouhaná v sáčku a pochází z kůry skořicovníku. Kůra se odlupuje ze stromů během období dešťů, následně se suší. Během fermentace dochází k jejímu srolování do typické ruličky, poté se prodává vcelku nebo namletá. Při zpracování skořice dochází také k výrobě skořicového oleje z kůry skořicovníku, má obdobné účinky jako mleté koření a používá se v kuchyni i kosmetice. Skořice vyniká antioxidačními a protirakovinnými účinky. Používá se při zánětech, ale také při zažívacích obtížích, detoxikuje tělo. Kromě toho obsahuje vitamín C a minerály, jako jsou draslík, vápník nebo fosfor.

Mohlo by vás zajímat:  Bezpečnost při pobytu u vody je vždy na prvním místě
Zdroj obrázku: Freepik

Pro regulaci krevního tlaku i posílení srdce

Skořice blahodárně působí na nervovou soustavu a ochraňuje tělo před stresem, pomáhá při bolestech hlavy a uvolňuje přepracovanou mysl. Pravidelná konzumace vede ke snížení hladiny špatného cholesterolu a současně k harmonizaci krevního tlaku a posílení srdce. Obsažené antioxidanty likvidují v těle volné radikály a stimulují inzulínové receptory, čímž se zvyšuje schopnost buněk využívat glukózu. Koření je vhodné pro lidi na dietě a konzumace vede ke snížení rizika rozvoje cukrovky.

Skořice na zánět i zažívací obtíže

V lidovém léčitelství se skořice doporučuje v kombinaci s medem při zánětlivých a virových onemocněních. Užívat by ji měli pacienti s artritidou, napomáhá ke zklidnění kloubů. Skořice je pomocníkem při hubnutí, má vliv na zrychlení metabolismu a snížení hmotnosti, ale snižuje také plynatost a zmírňuje zažívací obtíže. Podle odborníků chrání před rakovinou střev a trávicího traktu. Skořice může vyvolávat alergické reakce, není také vhodná pro těhotné nebo pacienty s vředovými onemocněními trávicího traktu.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/10-proven-benefits-of-cinnamon