V horkém létě osvěží nejlépe šťavnatý meloun. Bát se ho nemusejí ani diabetici

Vodní meloun je ideální sladkou svačinkou pro děti, které toto ovoce doslova zbožňují, ale bránit by se mu neměli ani dospělí. Je sice sladký, ale jeho glykemický index není tak vysoký, jak se v minulosti uvádělo. Vhodný je pro vysoký obsah živin a vitamínů, jíst ho mohou i lidé s cukrovkou nebo ti, kteří se snaží shodit kilogramy navíc. Proč jíst melouny pravidelně?

Meloun: chutná vitamínová smršť

Vychlazené červené kousky melounu chutnají báječně a mohou s úspěchem nahradit v letním období nezdravou zmrzlinu nebo cukrem oplývající nanuk. Nadto obsahuje velkou dávkou vitamínů, především A, C a řady B, také minerálů, jako jsou hořčík, draslík, fosfor, měď nebo mangan, které posilují nervovou soustavu. K tomu je tvořený z velké části z vody a skvěle hydratuje, dokonce napomáhá zpomalovat stárnutí. Kromě lahodné chuti dopřeje i pořádnou dávku antioxidantů, které umí odstraňovat toxiny z těla.

Mohlo by vás zajímat:  Droždí najde využití i mimo kuchyni. Je lékem na mnoho neduhů i problémovou pokožku
Zdroj obrázku: Freepik

Diabetikům zapovězený?

Jedním z mýtů, které se melounu týkají, je, že jej nesmí konzumovat lidé s inzulínovou rezistencí, diabetici nebo obézní pacienti, kteří se snaží zhubnout. Vědci z univerzity v Sydney tento mýtus vyvrací propočty glykemického indexu. Vysoký glykemický index způsobuje rychlé trávení a okamžité uvolnění cukrů do krve, čímž způsobuje potíže. Kolísání glykemie pak vede k atakům hladu a směřuje často ke kilogramům navíc. V minulosti byl právě meloun na seznamu potravin s vysokým glykemickým indexem, nyní se výzkumem potvrdilo, že zcela zbytečně.

Mohlo by vás zajímat:  Při manipulaci se syrovým kuřecím masem je namístě dodržet všechna hygienická doporučení

Mezi pomerančem a mangem

Podle výzkumníků je glykemický index vodního melounu obdobný jako pomeranče nebo manga. Při konzumaci dvou tenkých plátků melounu o hmotnosti 120 gramů se jedná o pouhých 6 jednotek, při kombinaci se sýrem feta a olivového oleje je nadto glykemická zátěž ještě nižší, protože je zkombinován s bílkovinami a tuky. Meloun lze proto přidávat do salátů bez obav z výkyvů glykemie.

Zdroj: https://www.livescience.com/46019-watermelon-nutrition.html