Tyto potraviny vymetou cholesterol z cév. Tepny i srdce budou znovu fungovat na 100 procent

Ateroskleróza je vážné chronické onemocnění, se kterým se můžeme potýkat velmi často. Koneckonců jednou z hlavních příčin aterosklerotických plaků, tedy usazenin cholesterolu, je strava. Když do svého jídelníčku zařadíte správné potraviny, můžete zlepšit arteriální čištění, a zabránit tak ukládání usazenin tuku.

Co je to ateroskleróza

Ateroskleróza je chronické onemocnění krevních cév, které způsobuje jejich zúžení. V důsledku tvorby mastných plaků vznikají potíže s průtokem krve, což představuje riziko hypoxie orgánů a další komplikace. Arterie nebo arteriální céva je velká krevní céva s nepropustnou stěnou. Základní funkcí tepen je vést krev ze srdce do jednotlivých orgánů a odvádět ji zpět.

Mohlo by vás zajímat:  Ryby se vyplatí konzumovat i s kůží. Při dobré úpravě jde o delikatesu

Jako první čisticí potravinu uvedeme ovesné vločky. Jsou mimořádně cenným zdrojem syrové rostlinné vlákniny, která se aktivně podílí na metabolických procesech bez ignorování metabolismu tuků. Inhibicí absorpce cholesterolu z potravin vláknina snižuje jeho koncentraci v krvi. Lněné semeno oplývá rostlinnými vlákny, je účinné i při chronické zácpě. Kromě syrové rostlinné vlákniny je semeno zdrojem přírodních statinů, tzn. látek, které snižují hladinu „špatného“ cholesterolu.

Zdroj obrázku: Freepik

Další čisticí pomocníci

Další položka jistě potěší více lidí, protože je jí kakao. Kakao je pokladnice antioxidantů, které inhibicí oxidace cholesterolu snižují riziko ukládání aterosklerotických plaků. Kromě mnoha dalších zdravotních výhod česnek účinně redukuje triglyceridy a zabraňuje zánětu a chrání krevní cévy. Je důležité, aby byl ve stravě neustále přítomen, ale v malém množství. Cibule, která se pravidelně konzumuje, má příznivý vliv na pružnost a napětí krevních cév. Díky obsahu kvercetinu podporuje čištění tepen.

Mohlo by vás zajímat:  Psoriáza nehtů kazí jejich vzhled, především se ale jedná o závažné onemocnění

Cinarin obsažený v artyčocích zlepšuje trávení tuků včetně cholesterolu. Rakytník, černý rybíz a další plody s vysokým obsahem vitamínu C by měly najít trvalé místo ve stravě lidí s aterosklerózou. Řepkový olej a kmínový olej jsou zdrojem omega-3 a omega-6 kyselin, které omezují zánět. Zelené listy špenátu jsou cenným zdrojem tří antioxidantů: chlorofylu, vitamínu C a A, které brání oxidaci cholesterolu, chrání před vývojem aterosklerózy. Poslední položkou v našem seznamu je sleď. Tato mastná mořská ryba má extrémně vysoký obsah tuku, který je pro zdraví nejžádanější.

Zdroj: https://www.nhs.uk/conditions/high-cholesterol/how-to-lower-your-cholesterol/