Tři tipy na zdravé sirupy, které posílí imunitu a vypořádají se s nachlazením

Tuzemsko svírá už několik týdnů epidemie viróz a chřipek, proto je nanejvýš nutné podpořit obranyschopnost těla pomocí lidové medicíny, na kterou nedaly dopustit naše babičky. Vždy je vhodnější prevence a nemoci předcházet než ji prodělat, protože průběh může být nebezpečný a značně vysilující nejen pro děti, seniory a chronicky nemocné lidi, ale též pro běžnou populaci. Po jakých sirupech sáhnout a jaké přísady kombinovat, aby byly účinky co největší?

Zázvorový sirup

Lidem se snížila obranyschopnost těla vůči různým patogenům během covidového období, kdy se nedostali do styku s jinými viry, proto je čas připravit zázvorový sirup, který má protizánětlivé a antibakteriální vlastnosti, obsahuje kromě toho mnoho vitamínů a minerálů. Zázvor se očistí a nakrájí na tenčí plátky, poté se zalije dvěma sklenicemi vody a směs se v hrnci vaří asi půl hodiny, poté se přidá asi 120 gramů medu a dobře se promíchá. Hotová směs se přelije do uzavíratelné láhve a nechá vychladnout. Pro posílení těla se užívá jedna lžička denně.

Zdroj obrázku: Freepik

Česnekový sirup s medem

Typická zelenina tuzemské kuchyně vyniká svými antibakteriálními a antivirovými účinky, je doslova posilovačem zdraví a poradí si s mnoha neduhy včetně infekcí horních cest dýchacích. Navíc pomáhá povzbudit tělo k obraně před nákazou. Příprava je snadná, několik stroužků česneku se oloupe a prolisuje do misky, přilije se sklenice horké převařené vody. Po vychladnutí se směs přelije do lahve, uloží do chladničky a nechá alespoň 24 hodin louhovat. Poté se přidá lžíce medu a pár kapek citronové šťávy, užívá se denně a musí se spotřebovat do týdne.

Mohlo by vás zajímat:  Nízkoglykemická dieta pomůže shodit nadbytečná kila. Má pět zásad

Cibulový sirup

Cibuli mnozí nesnesou jinak než v guláši, protože syrová má typický zápach, který vzniká ze sirných sloučenin. Cibule je ale spolu s česnekem účinným prostředkem při virózách a nachlazení a posiluje imunitu. Stačí vzít jednu cibuli, oloupat ji a nakrájet nadrobno a vložit do zavařovací sklenice. Cibule se zasype 6 lžícemi cukru nebo medu. Zavřená sklenice se nechá pracovat přes noc v teple, aby pustila šťávu. Po vymačkání je sirup připravený k užívání, opětovně se konzumuje jedna lžička až třikrát denně.

Zdroje:
https://www.tuasaude.com/en/homemade-cough-syrup/
https://www.elsevier.es/en-revista-allergologia-et-immunopathologia-105-articulo-onions-myths-beliefs-fashion-reality-S0301054609001128
https://www.we-go-wild.com/en/ginger-syrup-make-it-yourself-with-xylitol/